aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Palenia nie będzie

22 kwietnia 2004

W ostatnich tygodniach, w prasie i telewizji krążyła informacja, iż w myśl przepisów unijnych chleb, którego nie uda się w szybkim czasie sprzedać, musi zostać spalony lub skompostowany.

Piekarze, którzy do tej pory oddawali czerstwe pieczywo ubogim i potrzebującym, bądź sprzedawali je po zaniżonej cenie, uznali ten przepis za absurdalny.

- W głowie mi się nie mieści, że chleb będzie palony. Przecież trzeba byłoby wybudować do tego specjalne piece. A poza tym kto pozwoli na takie marnotrawstwo żywności - pyta Kazimiera Łepik, właścicielka sieci zamojskich piekarni i wyjaśnia - każdy rodzaj pieczywa, w zależności od receptury jego wypieku, przechowuje się odpowiednio długo. Nie widzę więc powodów dla których kilku, bądź kilkunastogodzinny chleb pochodzący ze sklepowych zwrotów miałby być niszczony. Nie słyszałam również, by w jakimkolwiek państwie unijnym spalano czerstwy chleb. Owszem, takie pieczywo można oddać na paszę dla zwierząt i to podobnie jak w krajach Europy Zachodniej jest praktykowane i u nas, ale palić - to chyba jakiś bardzo głupi żart. Zygmunt Kostrzewski, dyrektor Powiatowej Inspekcji Handlowej uspokaja, iż po 1 maja pieczywo z dnia poprzedniego nadal będzie mogło być powtórnie przekazane do konsumpcji.

- Nie ma żadnego przepisu czy rozporządzenia, które mówiłoby o jego spalaniu - mówi Kostrzewski.

Mniej pewności mają pracownicy sanepidu, choć wszyscy zgodnie przyznają, że palenie chleba byłoby czymś niezbyt stosownym.

- Na dzień dzisiejszy nie mamy żadnych informacji o zmianie przepisów dotyczących terminu przydatności pieczywa do spożycia. Prawdopodobnie w przyszłości chleb będzie dopuszczony do sprzedaży na tych samych zasadach co obecnie, tj. nie pakowany chleb baltonowski, nie podlegający znakowaniu, może być sprzedawany do 24 godzin od momentu jego wyprodukowania. Natomiast pieczywo konserwowane, w świetle obecnie obowiązujących przepisów, winno być pakowane i odpowiednio oznakowane. Mam nadzieję, że zmiany typu - niszczenie pieczywa nie zostaną wprowadzone - mówi Stanisław Jaślikowski, kierownik sekcji żywności i żywienia w zamojskim sanepidzie.


POWIĄZANE

Już za moment rozpocznie się długo wyczekiwany gorący sezon wakacyjny. Z pomocą ...

Nieustannie pojawiają się nowe informacje o przypadkach, w których oszuści wykor...

Wiele osób posiadających rezydencję podatkową Abu Zabi, Dubaju czy innego emirat...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę