A_BIO_AGRO_950

Paprykowa potęga

24 lipca 2006

Radomskie chce być największym regionem paprykowym w Europie. Ogrodnicy, wsparci przez samorządy energicznie się do tego przygotowują. I chodzi nie tylko o produkcję surowca.

Region radomski pod względem produkcji papryki już należy do europejskich liderów. Rocznie dostarcza 70 tys. ton tych warzyw. To efekt wykorzystania dobrych warunków klimatyczno -glebowych i przestawienia się gospodarstw na tę produkcję. Wielu rolników jednak zmiany wprowadzało powoli.

Dziś produkcją papryki w Radomskiem zajmuje się 3 tysiące gospodarstw. Uprawa okazała się opłacalna, więc w ostatnich 6 latach tuneli przybyło. Teraz jest ich aż 40 tysięcy.

Radomscy ogrodnicy właśnie powołali stowarzyszenie producentów papryki. Na razie po to, by sięgnąć po unijne dotacje, które będą w 2007 roku.

Stowarzyszenie zamierza się reklamować w całej Europie, chce utworzyć portal internetowy, który ułatwi sprzedaż i kupowanie tutejszej papryki oraz jej przetworów.


POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę