aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Piwo od cystersów

29 marca 2004

Ojcowie cystersi ze Szczyrzyca w Małopolsce powracają do swoich najlepszych tradycji. Opactwo wprowadza na rynek pierwsze piwo klasztorne w Polsce. Piwo od cystersów będzie się nazywało Frater i będzie warzone według starej receptury.

Receptura piwa łącząca tradycyjne i nowoczesne elementy została przygotowana po dokładnym przestudiowaniu starych dokumentów, które cystersi ze Szczyrzyca odnaleźli w 1949 roku. Dokumenty te zawierały pełny opis surowców używanych przy powstawaniu trunku w początkach 20. wieku, jak również instrukcje dotyczące samego procesu warzenia, czyli temperatury, ilość surowców i czas warzenia.

Browar w Szczyrzycu przez kilka wieków był wizytówką zakonników, którzy przebywają w tej miejscowości od 13 wieku. Z czasem zakład produkujący piwo nie wytrzymał konkurencji w nowej rzeczywistości gospodarczej. Został zamknięty w połowie lat 90. ubiegłego wieku, m.in. ze względu na brak środków na jego modernizację.

Pojawienie się piwa klasztornego na polskim rynku wynika w dużej mierze z popularności, jaką cieszą się tego rodzaju trunki w Europie i na świecie. Mnisi warzą piwo od wieków, ale dopiero kilkadziesiąt lat temu rozpoczęli działalność komercyjną związaną ze swoimi produktami.


POWIĄZANE

Sekrety bezpiecznych transakcji online: Najlepsze praktyki dla użytkowników syst...

Jak wynika z najnowszego sondażu, 76,1% Polaków na co dzień oszczędza na zakupac...

Folia stretch jest niezwykle wszechstronnym materiałem, który ma szereg różnych ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę