OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Pod Grunwaldem promowano potrawy z ryb

25 czerwca 2012
Rybne leczo, ryby smażone, sałatki rybne i pulpety przygotowano w sobotę na Polach Grunwaldzkich dla uczestników imprezy zatytułowanej "Rybka na tarczy". Organizatorzy w ten sposób promowali rybne potrawy oraz przypominali średniowieczne przepisy na dania z ryb.

Organizatorzy przygotowali dla gości 10 tys. porcji rybnych dań. Degustacja cieszyła się ogromnym zainteresowaniem, po dania ustawiały się długie kolejki.

Organizatorzy promowali piknik rybny na Polach Grunwaldzkich, w miejscu gdzie rozegrała się jedna z największych bitew średniowiecznej Europy. Chcieli w ten sposób podkreślić, jakie znaczenie miały ryby w polskiej średniowiecznej kuchni.

Według dziennikarza, kucharza i podróżnika oraz autora kulinarnych przewodników Wojciecha Charewicza, z opisów, jakie pozostawili odwiedzający średniowieczną Polskę cudzoziemcy m.in. Niemcy, Francuzi, Hiszpanie i Węgrzy wiadomo, że charakterystyczna dla ówczesnej kuchni polskiej była różnorodność kasz, kiszonki, niezwykła umiejętność przyrządzania ryb i doskonałe miody pitne oraz piwa. W polskiej kuchni średniowiecznej nie żałowano drogich przypraw takich jak pieprz, goździki, szafran, anyż, imbir, cynamon czy muskat. Nigdzie w Europie nie używano tak powszechnie jak w Polsce grzybów a przyrządzania ryb w szafranowym sosie uczyli się w naszym kraju ówcześni słynni kucharze Europy Zachodniej.

Sposobami na konserwowanie ryb w wiekach średnich było suszenie, solenie i wędzenie na zimno i na gorąco w beczce. Wśród potraw, jakimi mogli posilać się wracający z bitwy pod Grunwaldem zwycięzcy ponad 600 lat temu, mogły być buliony z ryb z dodatkiem cynamonu i nasion selera, rybne galarety wzbogacone o takie przyprawy jak szafran, imbir czy miód. Walczący pod Grunwaldem mogli także posilać się jesiotrową polewką piwną, sielawą z nadzieniem czy pieczonym szczupakiem w sosie maślano - kwaśnym.

Impreza "Rybka na tarczy" była współfinansowana z unijnego Europejskiego Funduszu Rybackiego



POWIĄZANE

Po słabym 2024 roku, finansowanie maszyn i urządzeń rolniczych na początku tego ...

Sztuczna inteligencja (AI). Mamy przyjemność przedstawić Państwu rozmowę z ekspe...

Jak informuje ARiMR, indywidualni pszczelarze i zrzeszające ich organizacje już ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę