A_BIO_AGRO_950

Polska wśród liderów eksportu wieprzowiny poza UE

12 maja 2011
Jak informuje FAMMU/FAPA, według kwietniowych danych Komisji Europejskiej, w styczniu i lutym br. państwa UE wyeksportowały na rynki krajów trzecich ponad 459 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych. To ok. jednej trzeciej więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.

Na wolumen wywozu złożyło się: 201,4 tys. ton mrożonego mięsa wieprzowego, 199 tys. ton podrobów, smalcu i tłuszczu, 25,9 tys. ton kiełbas i przetworów, 17 tys. ton świeżego mięsa oraz 10,2 tys. ton żywca. Najwięcej wieprzowiny poza UE sprzedały Dania, Niemcy, Hiszpania, Francja, Holandia i Polska.

Dynamika wysyłek z Polski należała do największych w całej UE. Największym odbiorcą unijnej wieprzowiny w omawianym okresie była Rosja, do której dostawy wzrosły w ciągu roku o 31 proc. do 126,2 tys. ton.



POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę