A_TSW_2026_950

Posiedzenie Rady Gospodarki Żywnościowej

27 kwietnia 2007
Wiceprezes Rady Ministrów, minister rolnictwa i rozwoju wsi Andrzej Lepper uczestniczył wczoraj w posiedzeniu Rady Gospodarki Żywnościowej. Tematem spotkania były perspektywy rozwoju przetwórstwa produktów ekologicznych w Polsce.

„W naszym kraju istnieją warunki przyrodnicze sprzyjające produkcji ekologicznej. W ostatnich latach widzimy wzrost zainteresowania rolników wytwarzaniem właśnie takich produktów, ale jest ich jeszcze zbyt mało.” –podkreślił wicepremier Andrzej Lepper. Szef resortu rolnictwa zauważył, że problemem jest ciągle zbyt mała produkcja surowców ekologicznych przez rolników. Tylko część gospodarstw ekologicznych produkuje surowiec w ilościach handlowych i w ilościach, które są potrzebne dla przetwórni ekologicznych. Dlatego też, trzeba zachęcać rolników do zwiększenia produkcji towarowej w gospodarstwach ekologicznych.

Wicepremier przypomniał, że Agencja Rynku Rolnego prowadzi trzyletnią kampanię informacyjną skierowaną do konsumentów oraz producentów żywności ekologicznej.


POWIĄZANE

Nie będzie szybkiego „przepchnięcia” klauzul ochronnych. Unijni biurokraci – po ...

Jak informują media, w ostatnich dniach Chiny podjęły niespodziewaną decyzję o c...

Jeszcze we wrześniu Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dumą ogłaszało przeło...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę