biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Powstanie Gęsinowy Szlak Kulinarny

27 sierpnia 2013
Gęsinowy Szlak Kulinarny, na którym znajdą się wybrane restauracje serwujące potrawy z mięsa gęsi, powstanie w województwie kujawsko-pomorskim. Region szczyci się hodowlą doskonałych gęsi.

"To kolejne przedsięwzięcie związane z promowaniem gęsiny, która dzięki naszym staraniom staje się koronnym produktem spożywczym województwa kujawsko-pomorskiego. Gęsinowy Szlak Kulinarny będzie dużą atrakcją nie tylko dla mieszkańców, ale również licznych turystów odwiedzających nasz region" - podkreślił marszałek Piotr Całbecki.
Szlak przygotowuje samorząd województwa i Kujawsko-Pomorska Organizacja Turystyczna. Do jego tworzenia zostały zaproszone wszystkie restauracje z województwa kujawsko-pomorskiego, które w swoim menu posiadają przynajmniej dwa dania z gęsiny. Akces zgłosiły 23 lokale z 13 miejscowości, w tym po pięć z Bydgoszczy i Torunia oraz trzy z Włocławka.
Zgłoszone restauracje odwiedzi komisja certyfikacyjna, która oceniać będzie smak i sposób podania potraw, a także jakość obsługi i wystroju sal. Komisja rozpocznie pracę w poniedziałek, a ma zakończyć pod koniec września. Lokale, które pomyślnie przejdą proces certyfikacji, zostaną włączone do Gęsinowego Szlaku Kulinarnego.
Tworzenie szlaku będzie prowadzone w ramach projektu "Kujawsko-Pomorskie - lubię tu jeść", współfinansowanego ze środków Ministerstwa Sportu i Turystyki. Organizatorzy planują w przyszłości rozszerzyć szlak o jeszcze więcej restauracji.
Region kujawsko-pomorski znany jest z hodowli doskonałych pod względem smaku i właściwości odżywczych gęsi kołudzkich i rypińskich. Gęś biała kołudzka to odmiana hodowana w renomowanym Zakładzie Doświadczalnym w Kołudzie Wielkiej koło Inowrocławia, który dostarcza materiał hodowlany dla gęsich ferm w całej Polsce. Udział tej odmiany w polskim eksporcie gęsiny stanowi 95 procent.
Samorząd województwa kujawsko-pomorskiego od kilku lat promuje gęsinę, jako smaczne i zdrowe mięso, z którego można przygotować wiele specjałów. W okolicach 11 listopada organizowane są akcje "Gęsina na Świętego Marcina", w której ramach organizowane są m.in. festyny, pokazy i warsztaty kulinarne i konkursy. Akcja nie ogranicza się do regionu, ale swoim zasięgiem obejmuje również miejscowości w innych województwach, a nawet za granicą.
W zeszłym roku samorząd województwa został zaproszony do udziału w przygotowaniu obiadu z gęsiną w roli głównej, wydawanego przez prezydenta Bronisława Komorowskiego z okazji Święta Niepodległości dla korpusu dyplomatycznego i najważniejszych postaci polskiej polityki. Wyroby i dania z gęsiny serwowano też na Międzynarodowych Targach Gospodarki Żywnościowej, Rolnictwa i Ogrodnictwa "Gruene Woche" w Berlinie.



POWIĄZANE

Elastyczna edukacja rolnicza zyskuje na znaczeniu. Kurs rolnika online to nie ty...

Sznurek do prasy rolniczej jest niezbędny do działania takich maszyn jak prasa k...

Rozpoczynając realizację przedsięwzięcia mogącego oddziaływać na środowisko, inw...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę