OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Produkt regionalny

4 marca 2005

W Unii Europejskiej przepisy chroniące produkty regionalne obowiązują już od 1992 roku. W wielu krajach takich jak Włochy, Hiszpania czy Portugalia, ochrona kulinarnych specjałów nie tylko przyczyniła się do wzrostu eksportu, ale też odegrała znacząca rolę w rozwoju turystyki i promocji poszczególnych regionów.

17 lutego weszły w życie przepisy umożliwiające rejestracje produktów także polskim producentom. W I Gali Produktów Regionalnych i Tradycyjnych w Wielkopolsce wzięło udział prawie 80 firm z całego regionu. Prezentowano wyroby mleczarskie, piekarniczo-cukiernicze, soki, napoje, nalewki, przetwórstwo mięsno-wędliniarskie oraz rękodzieło.

Przygotowania do procedury rejestracyjnej rozpoczęli już także producenci serka smażonego oraz mięsa ze świni złotnickiej.


POWIĄZANE

Dzień Flagi Rzeczypospolitej Polskiej – Biało-Czerwona Symfonia Tożsamości   2 m...

W dobie rosnącej popularności gamingu wśród młodzieży, wybór odpowiedniego kompu...

(Waszyngton, D.C., 29 kwietnia 2025 r.) - W pierwszych 100 dniach administracji ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę