aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Produkt regionalny z Poznania

9 listopada 2005
O status produktu regionalnego i tradycyjnego dla rogala świętomarcińskiego stara się Cech Cukierników i Piekarzy z Poznania

Dokumenty złożono w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W poniedziałek do sprawdzenia jakości rogala zgłosiło się 86 zakładów cukierniczych z Poznania i woj. wielkopolskiego. Z 16 firm pierwszy raz ubiegających się o certyfikat 4 odrzucono. 70 starało się odnowić ten dokument, kapituła zdyskwalifikowała 11 wyrobów. Najczęstszą przyczyną był brak odpowiedniej posypki albo inne niż w recepturze nadzienie. Poznański rogal świętomarciński musi być wypieczony z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z białego maku i z posypką z łuskanych orzechów włoskich.

Najchętniej kupowany jest 11 listopada w święto św. Marcina. Szacuje się, że w końcu tego tygodnia poznaniacy kupią ok. 1,6 mln sztuk. W tym roku władze Poznania postanowiły włączyć się w promocję lokalnego wyrobu cukierniczego. Pół tysiąca rogali samorząd miasta przekaże różnego rodzaju oficjelom.


POWIĄZANE

Zapowiedź aukcji: w ramach postępowania upadłościowego spółki ogrodniczej Garten...

Z informacji Państwowej Służby Celnej wynika, że w 2023 roku Ukraina znacząco zw...

Jak poinformowała służba prasowa Ministerstwa Gospodarki Ukrainy, na posiedzeniu...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę