A_TSW_2026_950

Produkty ekologiczne tylko z certyfikatem

15 lutego 2007

Z roku na rok w Polsce wzrasta zainteresowanie produktami ekologicznymi. Konsumenci poszukują produktów wytwarzanych z roślin uprawianych na ekologicznych polach, bez sztucznych nawozów i środków ochrony roślin zgodnie z wymogami Unii Europejskiej. Dlatego też takie produkty powinny posiadać certyfikat zgodności, który wydawany jest przez jednostki certyfikujące upoważnione przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Obecnie działa 7 jednostek certyfikujących.

Zgodnie unijnymi wymogami oznakowanie produktu może wskazywać lub sugerować konsumentowi, że pochodzi on z rolnictwa ekologicznego tylko wówczas, gdy produkt ten został wyprodukowany zgodnie z przepisami obowiązującymi w zakresie rolnictwa ekologicznego, a producent jest kontrolowany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą.

Na etykiecie produktów ekologicznych oprócz wymogów dotyczących znakowania wszystkich produktów powinien być zamieszczony przede wszystkim napis „Rolnictwo ekologiczne – system kontroli WE”,nazwa i numer identyfikacyjny upoważnionej jednostki certyfikującej, nazwa i adres producenta oraz , gdzie stosowne, znak identyfikacji partii towaru.

Dodatkowo można użyć logo wspólnotowe rolnictwa ekologicznego (wg Załącznika 5.B. rozporządzenia Rady (EWG) 2092/91), numer certyfikatu, logo jednostki certyfikującej lub logo stowarzyszenia producentów.


POWIĄZANE

Węgry od ponad dwóch dekad konsekwentnie utrzymują status kraju wolnego od GMO. ...

Biotechnologia w Turcji: prawo, bariery i perspektywy Od ponad dekady Turcja utr...

Hiszpania od ponad dwóch dekad jest największym producentem roślin genetycznie m...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę