OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Promujemy zboża i produkty zbożowe wśród Polonii Amerykańskiej.

31 sierpnia 2013
W ramach kontynuowania współpracy pomiędzy Polską i Teksasem w zakresie rolnictwa i produkcji rolniczej w dniu 9 sierpnia br. Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych zorganizował konferencję dla przedstawicieli z 6 województw oraz dla gości z Teksasu, która poświęcona była promocji ziarna zbóż i przetworów zbożowych.
Spotkanie odbyło się w gminie Pobiedziska. Uczestników witał gospodarz terenu Burmistrz Miasta i Gminy Pobiedziska Michał Podsada oraz Prezes Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych, Stanisław Kacperczyk. Produkcję zbóż w Polsce oraz sytuację na rynku zbóż przedstawił Tadeusz Szymańczak. Na temat spożycia i eksportu zbóż mówił Przemysław Bochat. Natomiast o tradycji spożycia produktów i przetworów zbożowych oraz o produktach lokalnych i regionalnych mówiła Katarzyna Boczek. Celem wykładów było wykazanie znaczenia produkcji zbóż i jej dużego udziału w całej produkcji rolniczej w kraju, a także  zachęcenie uczestników konferencji do większego spożycia przetworów zbożowych.



Po zakończeniu części wykładowej odbyła się inscenizacja z prezentacją obrzędów weselnych i dożynkowych nawiązujących do tradycji i kultury wsi regionu Wielkopolski w wykonaniu zespołu folklorystycznego Wiwaty. Gośćmi ze Stanów Zjednoczonych Ameryki byli Teksańczycy z polskimi korzeniami, którzy przyjechali do Polski w poszukiwaniu  śladów i pamiątek swoich przodków wyjeżdżających w XIX i na początku XX wieku do Ameryki w poszukiwaniu pracy.



W myśl zasady, że więcej zapamiętamy i przyswoimy jeśli zobaczymy i dotkniemy, członkowie Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych zaprosili wszystkich gości na wystawę zbóż i degustację przetworów zbożowych.



Na stoisku można było obejrzeć ziarna wszystkich zbóż uprawianych w Polsce oraz  kasze, mąki, płatki i otręby. Zaprezentowano też wystawę chleba, bułek i ciast. Promowane były chleby żytnie i pszenno żytnie, pełnoziarniste. Na stoisku były też chleby pszenne. Czytelników może zaciekawić nasze spostrzeżenie, że po zakończeniu spotkania na stoisku z chlebem pozostał już tylko chleb pszenny. Ucieszyło nas niezmiernie, że nasze zachęty i podkreślanie walorów chlebów pełnoziarnistych ( oraz rzadko widziany chleb żytni w Ameryce) spotkały się z tak dużym zainteresowaniem. Goście docenili smak tradycyjnych chlebów wypiekanych według starych oryginalnych receptur.
Projekt zrealizowano przy dofinansowaniu z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Katarzyna Boczek


POWIĄZANE

Zakończył Się Europejski Kongres Wsi. Jednym z tematów poruszanych podczas panel...

Wiosną wszyscy czekamy na smak świeżych warzyw. I choć nowalijki mają swoje wier...

11 maja obchodzimy Światowy Dzień bez Śmiecenia – święto, która przypomina, że c...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę