biogaz_09_2025

Przeceny na rynku cukru

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA poinformowąła, że przełom października i listopada przyniósł kolejną falę przecen notowań cukru. W Nowym Jorku cukier surowy potaniał w ciągu ostatniego tygodnia o 3 proc. do 417,8 USD/t, a biały w Londynie stracił 2 proc., spadając do 531 USD/t. W ujęciu miesięcznym spadki wyniosły odpowiednio 11 i 10 proc., a w relacji rocznej ceny cukru surowego były niższe o 25 proc., a białego o 22 proc.
Na początku listopada 2012 roku cukier biały jest najtańszy od dwóch lat, a surowy od trzech miesięcy (czerwcowa przecena cukru nierafinowanego była głębsza niS rafinowanego, ale obecnie notowania cukru surowego są jedynie minimalnie wyższe niż w czerwcu, kiedy to były najniższe od dwóch lat).

Powodem ostatnich przecen jest poprawa zaopatrzenia, głównie za sprawą większej podaży z Brazylii, a także mniejszego zapotrzebowania ze strony Rosji i Chin. Światowy bilans cukru, który trzeci sezon z rzędu będzie charakteryzować się nadwyżką produkcji nad konsumpcją, przemawia za dalszymi przecenami.



POWIĄZANE

Termin podstawowy minął, ale wnioski nadal można składać Choć 16 czerwca 2025 r....

– Polska odzyskała status kraju wolnego od wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) ...

Komentarz ekspercki ppr: Rzepak w cieniu geopolityki i klimatu – rosnące napięci...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę