A_BIO_AGRO_950

Przewidywalny rynek drobiu

3 grudnia 2015
Jak podał Bank Gospodarki Żywnościowej, FAO i OECD w swojej nowej publikacji Agricultural Outlook 2014 wskazują na korzystne perspektywy rozwoju sektora drobiu w UE. Czynnikiem napędzającym rozwój tej branży będzie kontynuacja wzrostowej tendencji konsumpcji mięsa drobiowego.
W tym względzie szacuje się, że konsumpcja mięsa drobiowego na rynku światowym zwiększy się w okresie dziesięciu lat o 27 proc. do 2023 roku.

Te wzrostowe tendencje utrzymają się zarówno na rynku unijnym, jak i rynkach zewnętrznych. FAO prognozuje, że w 2023 r. mieszkaniec UE będzie przeciętnie spożywał 22,2 kg mięsa drobiowego rocznie, o 1,2 kg więcej niż w okresie 2011-2013. Jak wskazuje AgraEurope żeby zaspokoić popyt na rynkach trzecich, unijna sprzedaż na rynkach pozaunijnych będzie się dalej rozwijać, przy czym dynamika wzrostu eksportu może nieznacznie wyhamować do poziomu 3 proc. średniorocznie.

FAO wskazuje, że pozycja UE, jako jednego z głównych eksporterów, osłabnie. Na taką sytuację będzie miał głównie wpływ umocnienie się waluty euro, oraz rosnące koszty produkcji w UE (koszty energii, pracy, wyższe normy środowiskowe, itp.


POWIĄZANE

W dniach 2–4 grudnia 2025 roku w Ptak Warsaw Expo odbędą się Międzynarodowe Targ...

Wygląda na to, że Bruksela na razie spanikowała i Parlament Europejski wycofuje ...

Zarząd Tarczyński S.A. podjął decyzję o odstąpieniu od przeprowadzenia oferty pu...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę