biogaz_09_2025

Rolnictwo unijne ,,dokarmia'' Afrykę. Skutecznie?

5 stycznia 2016
Rolnictwo unijne od dawna wspiera politykę zachowania zasady bezpieczeństwa żywnościowego także w krajach spoza Unii. W ostatnich ośmiu latach UE na walkę z głodem w Afryce wydała 3,1 mld euro. Czy wydała je efektywnie? W Afryce nadal ok. 30% ludzi cierpi z powodu głodu.  Może gdzieś pojawiły się błędy?

Bezpieczeństwo żywnościowe od dawna pozostaje problemem światowym. Szacuje się, że głodu doświadcza miliard ludzi na świecie. Bezpieczeństwo żywnościowe to sytuacja, w której wszyscy ludzie cały czas mają fizyczny, społeczny i ekonomiczny dostęp do bezpiecznej i pożywnej żywności wystarczającej do zaspokojenia ich potrzeb żywieniowych oraz preferencji w zakresie aktywnego i zdrowego życia. Niestety jest z tym spory problem w Afryce Subsaharyjskiej, gdzie w 2010 r. z powodu głodu cierpi 239 mln osób, tj. 30% ogólnej liczby ludności.

W latach 2002-2010 UE przeznaczyła łącznie ponad 3,1 mld euro na interwencje w dziedzinie bezpieczeństwa żywnościowego w Afryce. Europejski Trybunał Obrachunkowy postanowił ocenić, czy pomoc rozwojowa udzielana przez UE na rzecz Afryki Subsaharyjskiej jest skuteczna – czy odpowiada potrzebom i priorytetom krajów oraz czy interwencje UE są skuteczne. Kontrola ta skoncentrowana była na bezpośredniej pomocy rozwojowej UE w trzech wymiarach bezpieczeństwa żywnościowego, tj.: dostępności żywności, dostępu do niej oraz jej wartości żywieniowej.

Po zakończeniu analizy Trybunał stwierdził, że pomoc UE na rzecz bezpieczeństwa żywnościowego w Afryce Subsaharyjskiej jest w przeważającej mierze skuteczna. Ale w kilku obszarach istnieją jednak możliwości znacznej poprawy. Mimo że Komisja skoncentrowała pomoc na krajach o największej liczbie niedożywionej ludności, nie wzięła pod uwagę możliwości udzielania wsparcia w innych krajach, w których również występuje chroniczny brak bezpieczeństwa żywnościowego.

Ponadto instrument żywnościowy, ustanowiony w celu podejmowania działań w związku ze skutkami kryzysu cen żywności w latach 2007 2008, nie był przewidziany do rozwiązywania problemu długoterminowej niestabilności cen żywności. Pomoc UE jest właściwie ukierunkowana na potrzeby i priorytety w zakresie dostępności żywności. Komisja nie położyła jednak odpowiedniego nacisku na żywienie.

Wyznaczane w ramach interwencji cele często nie są często zbyt ambitne. Jedynie w połowie przypadków można oczekiwać, że interwencje będą miały trwały charakter.



POWIĄZANE

Prawie 1,6 mld euro – tyle mają wynieść roczne oszczędności dla rolników po upro...

Podczas Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Członków została wybrana nowa Rada Nadz...

Coraz większą popularność zyskują nowoczesne produkty na bazie naturalnych skład...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę