aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Rośnie konsumpcja wieprzowiny na świecie

20 lutego 2012
Na świecie zjada się coraz więcej wieprzowiny. Najszybciej w latach 2008-2010 rosła konsumpcja tego mięsa w Ameryce Południowej, ale mimo to ludność tego kontynentu nadal spożywa jej najmniej. Najwięcej tego mięsa konsumują Europejczycy.

Spożycie wieprzowiny rośnie na wszystkich kontynentach, ale w niektórych krajach, w ciągu ostatnich lat nieznacznie się zmniejszyło. Dotyczy to np. Korei Południowej, Kanady i Stanów Zjednoczonych.

W latach 1995-2010 najszybciej rosło spożycie wieprzowiny w Ameryce Południowej (o 5,7 proc. rocznie), ale w przeliczeniu na mieszkańca było nadal niskie - czytamy w raporcie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Światowy rynek wieprzowiny i drobiu na tle bilansu zbóż i pasz" autorstwa Grzegorza Dybowskiego i Danuty Rycombel.

Pod względem spożycia wieprzowiny na azjatyckim kontynencie przodował Hongkong. W latach 2008-2010 mieszkańcy tego miasta-państwa średnio w roku konsumowali 66,5 kg na osobę, czyli o 9 kg/osobę więcej niż w latach 2000-2003. W tym okresie w Chinach konsumpcja tego mięsa wzrosła o 4,7 kg (do 36,5 kg/osobę), a np. w Korei Płd. zmniejszyła się o 3,1 kg do 21,8 kg/osobę. Najmniej tego mięsa zjadali Japończycy - 19,5 kg/osobę.

W krajach WNP wzrost spożycia wieprzowiny był także relatywnie duży. Najwięcej zjadano jej na Białorusi, dwukrotnie więcej niż w Rosji i 2,5-krotnie więcej niż na Ukrainie. W latach 2008-2010 na Białorusi konsumowano średnio 44,8 kg tego mięsa na osobę, czyli o 12,9 kg/osobę więcej niż w latach 2000-2003. W Rosji w tym okresie spożycie wzrosło o 6,3 kg/osobę do 19,6 kg, a na Ukrainie o 4 kg do 17 kg na osobę rocznie.

W Ameryce Płd. pod tym względem przoduje Chile, gdzie na jednego mieszkańca przypadło (w latach 2008-2010) średnio 22 kg tego mięsa na osobę. Było to o 4,3 kg więcej niż latach 2000-2003.

O 4 kg w ciągu 10 lat (2000-2010) spadło spożycie wieprzowiny w Kanadzie - do 24,9 kg/osobę. W USA w tym okresie zmniejszyło się ono o 1,2 kg/osobę i wyniosło 28,7 kg.

W UE konsumpcja wieprzowiny niewiele wzrosła, w latach 2008-2010 wynosiła średnio w roku 42,9 kg/osobę. Unia była jedynym regionem, który eksportował to mięso do innych krajów przy wysokiej jego konsumpcji wewnątrz Wspólnoty. Najwięcej wieprzowiny spożywano w Niemczech i w Hiszpanii - średnio ok. 60 kg/osobę, w Danii ok. 55 kg/osobę i w Holandii ok. 41 kg/osobę. Statystyczny Polak w 2010 r. zjadł 42,5 kg wieprzowiny.



POWIĄZANE

Już za moment rozpocznie się długo wyczekiwany gorący sezon wakacyjny. Z pomocą ...

Nieustannie pojawiają się nowe informacje o przypadkach, w których oszuści wykor...

Wiele osób posiadających rezydencję podatkową Abu Zabi, Dubaju czy innego emirat...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę