OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Rośnie produkcja mięsa w Niemczech

25 sierpnia 2011
FAMMU/FAPA informuje, że Federalny Urząd Statystyczny Niemiec (Destatis) poinformował, że w pierwszej połowie 2011 r. produkcja przemysłowa mięsa w Niemczech wyniosła 4 mln ton, co oznacza 1,1 proc. wzrost (o 43,7 tys. ton) wobec tego samego okresu 2010 r.
Tendencja ciągłego, znacznego wzrostu produkcji mięsa (średnio 4 proc. rocznie od 2005 r.), jaka miała miejsce w ostatnich latach, została zatem zatrzymana.

Jak podają analitycy FAMMU/FAPA, na osłabienie wzrostu produkcji mięsa w tym roku miały wpływ niewielki wzrost liczby ubojów trzody chlewnej oraz spadek ubojów bydła. Liczba ubojów drobiu zwiększyła się w stopniu umiarkowanym (o 3 proc.) wobec średnio 6,8 proc. wzrostu rocznie od 2007 r.


POWIĄZANE

Po słabym 2024 roku, finansowanie maszyn i urządzeń rolniczych na początku tego ...

Sztuczna inteligencja (AI). Mamy przyjemność przedstawić Państwu rozmowę z ekspe...

Jak informuje ARiMR, indywidualni pszczelarze i zrzeszające ich organizacje już ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę