biogaz_09_2025

Rośnie światowa produkcja wołowiny.

3 grudnia 2015
Bank Gospodarki Żywnościowej poinformował, że wg szacunków USDA i KE (za: IERiGŻ) w 2014 r. światowa produkcja wołowiny osiągnie poziom 59 mln t, co oznacza wzrost o 0,4 proc. w porównaniu z rokiem poprzednim. Dotyczy to również krajów UE. KE prognozuje, że w br. produkcja wołowiny wyniesie łącznie 7,5 mln t (wzrost o 1 proc.).
Będzie to konsekwencją kształtowania się sytuacji u największych europejskich producentów - zwyżką produkcji: we Francji, w Niemczech, Wlk. Brytanii, Irlandii oraz spadkiem we Włoszech oraz w Hiszpanii. Wg prognoz KE produkcja wołowiny w br. w Polsce osiągnie poziom prawie 379 tys. t i będzie o 1,6 proc. większa niż przed rokiem.
Rynek unijny nadal pozostaje w polu zainteresowania dużych światowych eksporterów wołowiny. KE szacowała na początku br., że import wołowiny wzrośnie o 7 proc. w skali roku. Taka wzrostowa tendencja jest faktycznie obserwowana na rynku. Jeśli chodzi o jednego z największych eksporterów, Brazylii, wg danych Eurostatu, w I kwartale br. eksport mięsa świeżego, schłodzonego i zamrożonego z tego kraju do UE był o 30 proc. większy w porównaniu z analogicznym okresem 2013 r.
Pogarszające się saldo handlu zagranicznego wołowiną oraz prognozowany wzrost produkcji a w konsekwencji większa podaż mięsa mogą wpływać negatywnie na poziom cen na rynku unijnym.



POWIĄZANE

Coraz większą popularność zyskują nowoczesne produkty na bazie naturalnych skład...

Sens dokonującej się na naszych oczach rewolucji internetowej da się lepiej zroz...

Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych wyraża pełne poparcie dla stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę