A_BIO_AGRO_950

Rumunia ma problem z żywnością transgeniczną

31 października 2006

Rumuńska prasa ujawnia, że w Rumunii nikt nie kontroluje produkcji żywności modyfikowanej genetycznie. Szacuje się, że w tym kraju produkowane jest ponad 300 tysięcy ton transgenicznej soi

Prasa podkreśla, że Rumunia kojarzy się raczej ze zdrową żywnością i tradycyjnym rolnictwem. Tymczasem okazuje się, że na ogromną skalę produkowana jest tu żywność modyfikowana genetycznie. Co więcej, nikt nad tym zjawiskiem nie panuje. Produkty ze ziemniaków i soi trafiają na rynek, ale nie informuje się o tym konsumentów. Kontrolą żywności transgenicznej nie zajmuje się żaden urząd. W Rumunii nie ma nawet żadnego laboratorium, w którym badane byłyby organizmy modyfikowane genetycznie.

Unia Europejska, do której Rumunia przystąpi za dwa miesiące, zaleca ścisłą kontrolę nad produkcją i obrotem żywnością transgeniczną.


POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę