aaa wielkanoc ppr
aa_wielkanoc

Rynek cukru zostanie uwolniony w 2017 roku

5 stycznia 2016
Puls Biznesu podaje: cukrownie będą mogły eksportować swoje produkty a przetwórcy zapewne obniżą ceny cukru - wszystko za sprawą porozumienia UE w sprawie zniesienia limitów produkcji w 2017 roku.
Od 30 września 2017 r. rynek cukru będzie wolny. Dla branży spożywczej i konsumentów może to oznaczać oszczędności rzędu 2 mld zł rocznie - bo tyle, według szacunków, wynosi różnica między światowymi a europejskimi cenami za cukier.
 
Jak informuje Puls Biznesu Zdaniem Marka Sypka, prezesa Agros Novej, uwolnienie rynku cukru przełoży się na spadek cen cukru praz na ceny produktów spożywczych w sklepach. Firmy deklarują, że część dodatkowych pieniędzy przeznaczą na inwestycje i innowacje.

więcej w Pulsie Biznesu



POWIĄZANE

Z najnowszego rynkowego raportu wynika, że w tym roku 24% Polaków w ogóle nie uw...

Kierowcy zaczynają w końcu odczuwać skutki przeceny, z jaką na początku kwietnia...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę