Ptak_Waw_CTR_2024
Zielony Ład_podpisy

Rynek cukru zostanie uwolniony w 2017 roku

5 stycznia 2016
Puls Biznesu podaje: cukrownie będą mogły eksportować swoje produkty a przetwórcy zapewne obniżą ceny cukru - wszystko za sprawą porozumienia UE w sprawie zniesienia limitów produkcji w 2017 roku.
Od 30 września 2017 r. rynek cukru będzie wolny. Dla branży spożywczej i konsumentów może to oznaczać oszczędności rzędu 2 mld zł rocznie - bo tyle, według szacunków, wynosi różnica między światowymi a europejskimi cenami za cukier.
 
Jak informuje Puls Biznesu Zdaniem Marka Sypka, prezesa Agros Novej, uwolnienie rynku cukru przełoży się na spadek cen cukru praz na ceny produktów spożywczych w sklepach. Firmy deklarują, że część dodatkowych pieniędzy przeznaczą na inwestycje i innowacje.

więcej w Pulsie Biznesu



POWIĄZANE

Rolnicy w Polsce chętnie sięgają po rozwiązania konkurencyjne wobec produktów of...

W odpowiedzi na wniosek KRIR odnośnie rolniczych spółdzielni produkcyjnych, Mini...

Gabinet ministrów Ukrainy przyjął dekret "O zatwierdzeniu strategii bezpieczeńst...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę