A_BIO_AGRO_950

Sanepid zapowiada kontrole

5 marca 2003

W samoobsługowym sklepie spożywczym na Górnej nieopakowane pieczywo leży na półkach i zgodnie z informacją na wywieszce podaje je tylko sprzedawca. Jednak klienci i tak sami je wybierają, ponieważ zazwyczaj pieczywa podać nie ma kto.

Tymczasem zgodnie z nowym rozporządzeniem ministra zdrowia, chleb i bułki powinny być opakowane bądź sprzedawane na wyodrębnionym stoisku.

Daliśmy czas handlowcom na dostosowanie się do nowych przepisów. Niektóre firmy właśnie sprowadzają specjalne regały do sprzedaży pieczywa – mówi Iwona Rudnicka z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Łodzi.

Bardziej higieniczne warunki sprzedaży żywności - wyrobów cukierniczych i ciastkarskich oraz mlecznych - obowiązują również w handlu obwoźnym. Jeszcze przez jakiś czas będziemy pouczać sprzedawców, ale potem kontrole będą bardzo restrykcyjne – zapewniła Iwona Rudnicka.


POWIĄZANE

Przywrócenie rolnikom/emerytom nabytych praw emerytalnych i podwyższenie emerytu...

W tym roku 70,4% Polaków nabędzie produkty na świąteczny stół w sklepach stacjon...

UE zrobiła krok w stronę rolników i sektora rolno-spożywczego. Copa-Cogeca oficj...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę