aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Sery drożeją, mięso tanieje

15 lipca 2004

O ponad złotówkę wzrosły ceny sera żółtego w ostatnim tygodniu. Natomiast cielęcina potaniała aż o 20 proc.

Polskie mleko i produkty mleczarskie cieszą się coraz większym powodzeniem w Zachodniej Europie, a to wpływa na wzrost ich cen w naszym kraju. Przyczyniła się do tego również podwyżka cen mleka surowego w punktach skupu. W związku z tym, np. w białostockim PSS Społem, twarogi i śmietana podrożały o 5-6 proc., podobnie żółte sery. Jak na razie, ceny jogurtów i masła pozostały bez zmian. Producenci przewidują, że w najbliższym czasie podrożeją desery, mleko UHT, twaróg i śmietana. Ustabilizują się ceny masła i serów.

Import tańszych półtusz mięsa i ćwiartek z zachodu Europy przyniósł ze sobą długo oczekiwany spadek cen mięsa. Najbardziej potaniała cielęcina, np. w białostockim PSS Społem schab cielęcy kosztuje 20 proc mniej niż tydzień temu. Tańsze są również wołowina (o 6-7 proc.) i wieprzowina (o 10-20 proc). Ceny drobiu nie zmieniły się w ciągu ostatniego miesiąca, poza kurczakami, które potaniały o 10 proc. Sprzedawcy detaliczni podejrzewają, że ceny mięsa mogą nadal spadać. Zapewniają, że nie wzrosną w ciągu 2-3 najbliższych tygodni.


POWIĄZANE

Projektowanie ogrodów to piękna pasja, a jednocześnie cenna umiejętność. Pozwala...

Jak na razie, jedynym dokumentem pod którym podpisała się strona rządowa są usta...

Parlament UE przyjął nowe przepisy, które sprawią, że opakowania staną się bardz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę