Na Zamku Ogrodzienieckim 17 czerwca odbędzie się pierwsza edycja Festiwalu Kuchni Śląskiej - ,,Śląskie smaki’’. Organizatorem kulinarnej imprezy prezentującej potrawy regionalne jest Śląska Organizacja Turystyczna.
Celem Festiwalu jest promocja walorów kulturowych województwa śląskiego poprzez kuchnię regionalną. Podczas imprezy odbędzie się konkurs kucharzy amatorów oraz kucharzy zawodowych. Ich potrawy oceniać będzie jury w składzie: Maciej Kuroń, Grzegorz Russak (Prezes Izby Produktów Regionalnych), Robert Sowa (Szef Elitarnego Klubu Szefów Kuchni) dokona oceny i wyłoni zwycięzców. Laureaci konkursu otrzymają prawo do używania tytułu „Ekspert Śląskich Smaków 2006”. Organizatorzy zaplanowali również stoiska promocyjne regionów województwa śląskiego z ciekawymi ofertami turystycznymi, produktami regionalnymi, rzemiosłem artystycznym oraz bogaty program artystyczny.