OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Słodycze z dziecięcych lat

21 maja 2011
Nasz Dziennik przygotował tym razem przepisy na słodkości sprzed lat... Czy pamiętają Państwo babcine krówki ciągutki albo trufelki czy też chałwę domowej roboty? Te i inne pyszności z dawnych lat możemy zrobić sami. Ich smak będzie nieco inny niż słodyczy kupionych w sklepie, ale przecież o to właśnie nam chodzi...

Ptasie mleczko cytrynowe
Składniki:
Opakowanie galaretki cytrynowej, opakowanie śmietanki w proszku "Śnieżki", kawałki dowolnych owoców, płatki migdałowe, rodzynki

Wykonanie:
Rozpuścić galaretkę i pozostawić do ostygnięcia. Gdy będzie już lekko stężała, ubić "Śnieżkę" i - stale ubijając - połączyć z galaretką. Można do tej masy dodać kawałki owoców, rodzynki, migdały. Rozłożyć do miseczek lub wylać na prostokątną blachę, a kiedy masa zastygnie, pokroić na małe prostokąty.

Krówki ciągutki
Składniki:
1 kg cukru, 1 litr słodkiej śmietanki 18-procentowej, esencja waniliowa

Wykonanie:
Cukier wsypać do dużego garnka (minimum trzylitrowego), rozpuścić w śmietance i gotować na małym ogniu. Cały czas intensywnie mieszać, aż masa zgęstnieje (kropla spuszczona z łyżki na talerzyk powinna od razu zastygnąć). Cały proces trwa od 1 do 2 godzin w zależności od intensywności gotowania, dlatego do mieszania dobrze jest zatrudnić całą rodzinę. Gdy masa jest dostatecznie gęsta, wylać ją do foremki posmarowanej masłem. Zimną pokroić w kostkę, każdy cukierek zawinąć w papierek. Zbyt krótkie gotowanie da rzadką masę do smarowania chleba. Zaś zbyt długie gotowanie sprawi, że krówki będą kruche i mało ciągliwe.

Chałwa domowa
Składniki:
25 dag masła roślinnego, 1/2 kg mleka w proszku, 2 szklanki cukru, 3 łyżki kakao, 4 paczki herbatników, 4 suche wafle, szklanka rodzynek i rozdrobnionych orzechów, garść sezamu

Wykonanie:
Cukier i masło zagotować z 1/2 szklanki wody, a następnie wystudzić. Kakao wymieszać z mlekiem w proszku i - stale mieszając - powoli dodawać rozpuszczone masło z cukrem. Kiedy masa będzie gładka, wsypać bakalie, sezam, pokruszone herbatniki i wafle. Wymieszać. Podłużną formę keksową wyłożyć folią aluminiową i przełożyć do niej masę, mocno ugnieść łyżką, wierzch wyrównać. Wstawić na noc do lodówki, aby zastygła. Następnie wyłożyć do góry dnem na pergamin. Pokroić ostrym nożem.

Domowe sezamki
Składniki:
Szklanka cukru, szklanka ziaren sezamu, kilka łyżek miodu

Wykonanie:
Rozpuścić cukier w niewielkiej ilości wody (jak do karmelu). Kiedy całkowicie się rozpuści, a woda odparuje, wsypać ziarna sezamu, dodać płynny miód, wymieszać dokładnie. Cienką warstwę masy sezamowej włożyć na natłuszczoną blachę. Chwilę odczekać, a następnie pokroić (zanim całkowicie zastygnie).



POWIĄZANE

Stowarzyszenie "Otwarte Klatki" to organizacja która od lat uderza w polskiego r...

Zdrowie roślin jest podstawą życia i bezpieczeństwa żywnościowego, a zatem stano...

Według systemu informacyjnego FGIS "Argus-Fito" od początku 2025 roku od 7 maja ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę