OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Spadają ceny skupu trzody chlewnej i bydła

5 stycznia 2016
W trzecim tygodniu lutego br. w Polsce dalszemu obniżeniu uległy ceny skupu trzody chlewnej i bydła, wzrosły natomiast ceny skupu drobiu. W dniach 17-23.02.2014 r. (według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) krajowe zakłady mięsne za żywiec wieprzowy płaciły przeciętnie 4,52 zł/kg, o 4 proc. mniej niż w poprzednim tygodniu. Równocześnie było to o 10 proc. mniej niż przed miesiącem i o 14 proc. mniej niż rok wcześniej.

Krajowe ceny zakupu żywca wołowego ukształtowały się przeciętnie na poziomie 5,89 zł/kg, tj. o 2 proc. niższym od notowanego w poprzednim tygodniu. Jednocześnie cena żywca wołowego była o 1 proc. niższa niż przed miesiącem i o 9 proc. niższa niż przed rokiem. Kurczęta brojlery były skupowane przez zakłady drobiarskie średnio po 3,72 zł/kg, o 2 proc. drożej niż tydzień wcześniej i o 7 proc. drożej niż przed miesiącem.
Za indyki w skupie płacono 5,58 zł/kg, o 1,5 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu i nieco (o 0,4 proc.) więcej niż przed miesiącem. Jednak w porównaniu z cenami sprzed roku kurczęta były tańsze o 5 proc., a indyki o 1 proc..



POWIĄZANE

Stowarzyszenie "Otwarte Klatki" to organizacja która od lat uderza w polskiego r...

Zdrowie roślin jest podstawą życia i bezpieczeństwa żywnościowego, a zatem stano...

Według systemu informacyjnego FGIS "Argus-Fito" od początku 2025 roku od 7 maja ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę