A_TSW_2026_950

Spadek sprzedaży mięsa organicznego w Wielkiej Brytanii

21 kwietnia 2010
W 2009 roku sprzedaż świeżego mięsa organicznego w Wielkiej Brytanii obniżyła się o 23 proc.
W czasie recesji sektor produkcji mięsa organicznego był jednym z najbardziej dotkniętych spośród wszystkich sektorów produkcji organicznej. W 2009 roku popyt na wołowinę organiczną obniżył się o 30 proc., na jagnięcinę spadł o 10 proc., natomiast na kurczaki zmniejszył się o 20 proc. Sprzedaż świeżego drobiu oraz dziczyzny spadła o 28,2 proc.
Trzeba podkreślić, że sprzedawcy zmniejszyli swoją przestrzeń na polkach dla tego typu żywności, co w dużej mierze odbiło się na spadku popytu na produkty organiczne. W 2010 roku sprzedaż żywności organicznej powinni ponownie zacząć rosnąć, gdyż skutki kryzysu światowego będą już mniej odczuwane.



POWIĄZANE

Węgry od ponad dwóch dekad konsekwentnie utrzymują status kraju wolnego od GMO. ...

Biotechnologia w Turcji: prawo, bariery i perspektywy Od ponad dekady Turcja utr...

Hiszpania od ponad dwóch dekad jest największym producentem roślin genetycznie m...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę