OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Spodziewane są mniejsze zbiory orzechów

12 listopada 2012
FAMMU/FAPA podaje, że produkcję orzechów włoskich w sezonie 2012/2013 oszacowano na około 59,5 tys. ton wobec niecałych 65 tys. ton w poprzednim sezonie. Francja jest czołowym producentem tych orzechów ze średniorocznym wynikiem na poziomie 35-40 tys. ton. Kraj ten jest ponadto eksporterem netto orzechów włoskich, a około 85 proc. wysyłki kierowana jest na unijny rynek, w tym przede wszystkim do Włoch i Hiszpanii. W minionym roku sama tylko Francja wyeksportowała nieco ponad 30 tys. ton.

W bieżącym sezonie 2012/2013 wielkość konsumpcji we wszystkich krajach unijnych oceniono na około 239,5 tys. ton, to nieznacznie mniej wobec poprzedniego sezonu z wynikiem prawie 245 tys. ton. Jak wyraźnie widać, z uwagi na dość spore zapotrzebowanie unijna "27" zmuszona jest do
dość wysokiego corocznego importu orzechów włoskich - na bieżący sezon założono wolumen identyczny co sezon wcześniej - 195 tys. ton. Podobnie jak w przypadku większości orzechów sprowadzanych na teren UE, również dla orzechów włoskich największym eksporterem są Stany
Zjednoczone. W poprzednim sezonie kraj ten dostarczył na unijny rynek ponad 121 tys. ton, a pozostałe ilości to import między innymi z Mołdawii - około 22 tys. ton, Chile i Ukrainy - po ponad 17 tys. ton oraz z Indii - 12,1 tys. ton. W bieżącym sezonie wielkość eksportu oszacowano na około 15 tys. ton, a głównie orzechy włoskie skierowane zostaną na rynek szwajcarski oraz mołdawski i chorwacki.

Państwa unijne są zdecydowanie większym producentem orzechów laskowych. Największym wytwórcą są Włosi, którzy jednocześnie zajmują drugie miejsce wśród światowych największych producentów tych orzechów z 13,5-proc. udziałem w globalnym rynku. Na pierwszym miejscu znajduje się oczywiście Turcja a na trzecim Stany Zjednoczone. W bieżącym sezonie co prawda z uwagi na niekorzystne warunki pogodowe zredukowano prognozę zbiorów do około 100 tys. ton wobec prawie 130 tys. ton w poprzednim sezonie. W sumie prognoza zbiorów dla wszystkich 27 państw unijnych w sezonie 2012/2013 zakłada wielkość 117,3 tys. ton wobec 146,2 tys. ton sezon temu.

Orzechy laskowe najchętniej konsumowane są przez mieszkańców UE jako przekąska, jednak w przypadku na przykład Włoch aż 90 proc. z nich kierowana jest do przetwórstwa, głównie w przemyśle cukierniczym i piekarniczym. W bieżącym sezonie 2012/2013 wielkość tej konsumpcji to około 327,8 tys. ton wobec 351,7 tys. ton sezon wcześniej. Import orzechów laskowych w bieżącym sezonie będzie o zaledwie 5 tys. ton wyższy i osiągnie prawdopodobnie około 220 tys. ton, eksport przy nim zaś pozostanie śladowy na poziomie jedynie 9,5 tys. ton. Największym eksporterem
omawianych orzechów na unijny rynek pozostaje od lat Turcja z poprzedniosezonowym wynikiem 229 tys. ton. Ponadto około 20 tys. ton stanowił import z Gruzji oraz nieznaczne ilości z Chile czy Azerbejdżanu.



POWIĄZANE

Optymistycznych perspektyw dla polskiego handlu wciąż nie widać, wynika z Barome...

Ponad połowa (53%) opiekunów zwierząt w Polsce przyznaje, że w sytuacjach streso...

Poczta Polska uruchomiła niezwykłą pasiekę - z ulami wykonanymi z materiałów poc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę