OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Sprawozdanie z badań zawartości benzopirenów w kiełbasie

5 stycznia 2016
Zapewne wiele osób interesuje się ostatnimi doniesieniami o zmianie dopuszczalnych zawartości benzopirenów i innych substancji smolistych w wędlinach wprowadzonych przez EU.
W związku z tym ZRM Stawiany prezentuje wyniki badań kiełbasy z dziczyzny ,którą na okoliczność badań pracownicy uwędzili w komorze wędzarniczej.

W sprawozdaniu z badań widać jeszcze stare limity tj. 5,0ug/kg benzopirenu i suma wszystkich 30 ug/kg

Limity ,które zaczną obowiązywać od września to odpowiednio:

2 i 12 ug/kg wędzonki.

Odnośnie samej technologii ,to kiełbasa była suszona ok. 2 godz. i wędzona przez 2 godziny.



POWIĄZANE

Związek Pracodawców Transport i Logistyka Polska (TLP) alarmuje: Bruksela finali...

Konsumenci zwracają większą uwagę na jakość i pochodzenie owoców i warzyw, chętn...

Z najnowszego komunikatu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi opublikowanym w PA...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę