Jak podała FAMMU/FAPA, w ubiegłym miesiącu, indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 196,6 punktu, i był o 3,9 proc. niższy niż w analogicznym okresie 2013 roku, kiedy to znalazł się na poziomie 204,6 punktu. Indeks ten był o niespełna 3,6% niższy niż w lipcu 2014 r. Jest to piąty spadek w ujęciu miesięcznym po odnotowanym najwyższym od dziesięciu miesięcy wyniku w marcu (213 punktów)
Zaobserwowane zniżki do wartości najniższej od września 2010 r. w największej mierze są efektem spadku cen mleka i przetworów mlecznych oraz cukru i olejów roślinnych, mniej dynamicznie spadały ceny zbóż, a ceny mięs wzrosły. Średnia wartość indeksu cen żywności FAO za 8 miesięcy bieżącego roku jest o 2,45% niższa niż w analogicznym okresie 2013 r. i wynosi 206,76 punktu.
Indeks cen przetworów mlecznych FAO w sierpniu osiągnął pułap o 11,2% mniejszy w stosunku do jego poziomu z lipca, wynosił 200,8 punktu, co było szóstym z rzędu spadkiem po obserwowanych na początku roku zwyżkach.
Znacznie bardziej gwałtowny spadek niż w poprzednich miesiącach związany jest z silnymi wzrostami produkcji mleka w krajach należących do czołówki światowych eksporterów przetworów mleczarskich przy ograniczonym popycie importowym.
Oprócz znaczących zwyżek dostaw na półkuli północnej, w tym w Unii Europejskiej i USA, korzystne warunki pogodowe na półkuli południowej sprzyjają zwiększaniu produkcji mleka na początku sezonu w Oceanii. Ponadto spadkowe tendencje cen wzmaga wprowadzone przez Rosję embargo na przetwory mleczne z UE, USA i Australii. Nie bez znaczenia dla całej sytuacji jest także zmniejszony import pełnotłustego mleka w proszku przez Chiny (największego importera PMP). Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w ósmym miesiącu 2014 roku na poziomie o 19,08% niższym niż w analogicznym okresie 2013 r. Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za pierwsze osiem miesięcy 2014 roku osiągnęła poziom 245,7 punktu i była 3,64% wyższa niż w analogicznym okresie 2013 roku.
Dynamiczny spadek cen cukru (-5,7%) związany jest z perspektywą wzrostu produkcji w Indiach (drugi, po Brazylii największy producent cukru na świecie), a także w UE i Rosji. Dynamikę zniżek napędza dodatkowo niższy niż oczekiwano popyt importowy z Chin. Spadki produkcji cukru w Brazylii nie są w stanie zrównoważyć sytuacji na rynku. Spadek cen olejów roślinnych (-8%) spowodowany był przez zniżki cen oleju palmowego, sojowego i rzepakowego. Spadek cen oleju palmowego - najbardziej powszechnego w obrocie olejami jadalnymi -związany jest ze wzrostem produkcji w południowo-wschodniej Azji i niższym niż oczekiwano popycie importowym (głównie z Chin i Indii). Zniżki cen olejów sojowego i rzepakowego nastąpiły na skutek perspektyw większych dostaw w sezonie 2014/15.
Zwyżka indeksu cen mięsa (+1,2%) nastąpiła głównie w związku z umacniającymi się cenami wołowiny w Australii (gdzie redukcja stada przyczyniła się do zmniejszenia dostaw eksportowych) w połączeniu z utrzymującym się silnym popytem z Azji (zwłaszcza z Chin). Ceny drobiu były stabilne, a w przypadku wieprzowiny i mięsa owczego odnotowano delikatne zniżki. 1,5% spadek indeksu cen zbóż jest w kontynuacją zniżkowej tendencji obserwowanej na tym rynku od maja ubiegłego roku. W dużej mierze jest to efektem znacznego wzrostu produkcji pszenicy.
Indeks cen żywności FAO jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych. To średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów roślinnych oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004. Indeks cen przetworów mlecznych obliczany jest na podstawie cen masła, OMP, PMP oraz serów. Ostatnie zmiany, jakie miały miejsce w technologii obliczania tego indeksu wykluczyły z niego ceny kazeiny z powodu braku wiarygodnych danych. Został rozszerzony natomiast zasięg geograficzny indeksu - przez dodanie nowych notowań cen masła, OMP i PMP.
9184474
1