OPOLAGRA_2025

Świętokrzyskie smaki

9 kwietnia 2007
Kasza Jaglana Gierczynka’’ „Chleb wiejski konecki”, „Placek spod kamienia”, „Piernik z żytniej mąki”, „Fasola Korczyńska” oraz „Chleb bodzentyński” to  produkty regionalne z Województwa Świętokrzyskiego, które starają się  obecnie w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi   o  wpis na Listę Produktów Tradycyjnych, które zaliczane są do dziedzictwa kulinarnego naszego kraju . Produkty te uzyskały już pozytywną opinię Rady ds. Produktu Tradycyjnego i Regionalnego Województwa Świętokrzyskiego, działającą przy Urzędzie Marszałkowskim.

Dotychczas na liście tej znajdują się takie produkty z województwa świętokrzyskiego jak  :wiśnia ze Słupi Nadbrzeżnej, zalewajka świętokrzyska, dzionie rakowskie, ser jabłeczny i konfitura z jarzębiny.
Jak udało się nam dowiedzieć produkty te już wkrótce będą prezentowane na Praskiej Giełdzie Spożywczej bowiem wezmą udział w organizowanej tam w maju wystawie ,,Polskie Smaki’’.






POWIĄZANE

Podczas spotkania Copa–Cogeca, UECBV oraz Europejskiego Okrągłego Stołu Zrównowa...

5 czerwca to nie tylko data w kalendarzu – to sygnał do działania. Światowy Dzie...

Taryfa w wysokości 50% to szybka przegrana we wzajemnym, transatlantyckim handlu...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę