Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

System ochrony produktów spożywczych

16 września 2003

Od 1 stycznia przyszłego roku firmy przemysłu spożywczego zaczną obowiązkowo wdrażać tzw. system HACCP, chroniący żywność przed skażeniem na wszystkich etapach produkcji i dystrybucji.

Poinformował o tym na poniedziałkowej (15 września) konferencji Główny Inspektor Sanitarny, Andrzej Trybusz.

Wdrażanie systemu HACCP wynika z konieczności dostosowania polskich norm bezpieczeństwa żywności do unijnych. Obowiązek ten obejmie zarówno duże, jak i małe firmy.

Firmy wdrażające system muszą zidentyfikować zagrożenia i zastosować rozwiązania, które je najskuteczniej wyeliminują. Dr Halina Turlejska z Instytutu Żywności i Żywienia powiedziała na konferencji, że chodzi o działania "zdroworozsądkowe". Np. piekarze mają zadbać o sprawdzanie sit przesiewających mąkę, a następnie odpowiednie pojemniki i czas dystrybucji pieczywa.

Każda firma będzie wdrażać HACCP we własnym zakresie. Odpowiedzialne za to będzie kierownictwo, które najlepiej zna dane przedsiębiorstwo i branżę. Pomocą mają służyć poradniki branżowe.

Trybusz podkreślał przy tym, że od 1 stycznia 2004 r. firmy mają rozpocząć wdrażanie systemu, a nie mieć go już całkowicie wdrożony. Nie określono też terminu końcowego, do którego mają to zrobić. Uspokajał, że nie przewidziano żadnych kar dla firm wprowadzających HACCP wolniej niż inne.


POWIĄZANE

W Polsce nie brakuje żyznych gleb, pracowitych rąk i pokoleń doświadczenia. Brak...

Bruksela znów zawiodła rolników. Najnowsze porozumienie handlowe między Unią Eur...

Niedawno zawarte porozumienie handlowe między UE a USA wywołało krytykę ze stron...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę