A_BIO_AGRO_950

Szykują się podwyżki cen

5 stycznia 2016
W czerwcu przyszłego roku ceny żywności będą o 4% wyższe niż obecnie - wynika z analizy "Rzeczpospolitej". Najbardziej w górę mają pójść ceny mięsa i olejów.
Przyczyną wzrostu cen ma być rosnący popyt na produkty spożywcze na świecie, drożejąca energia i paliwa oraz słaby złoty. Podwyżki nie będą jednak tak znaczne jak w mijającym roku, gdy odczuliśmy skutki wzrostu VAT i słabych zbiorów.

W połowie tego roku za żywność płaciliśmy o 5% więcej niż w 2010 roku. Rekordowe podwyżki mają ominąć rynek przetworów zbożowych, w tym chleba. Ich ceny w połowie 2012 roku mają być o 3-4% wyższe niż rok wcześniej. O tyle samo mogą zdrożeć przetwory z mleka.

Ekonomiści nie spodziewają się kolejnej lawinowej podwyżki cen cukru. W tej chwili jest on o 30% droższy niż przed rokiem. W połowie 2012 roku jego cena ma wzrosnąć o około 1% w porównaniu z grudniem tego roku. Zdrożeć mogą także jajka, bowiem Polska musi dostosować się do nowych wymogów unijnych dotyczących klatek dla kur niosek.

Tańsze niż w tym roku, dzięki dobrym zbiorom, mają być warzywa i owoce. Ma to być związane z trendem spadkowym na rynku warzyw. Już teraz są one o 15-20% tańsze niż przed rokiem.



POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę