biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Tradycyjne produkty w nowoczesnej kuchni polskiej

29 lutego 2012
W restauracji ,,Forteca’’  w Warszawie 10 marca zaplanowano finał konkursu kulinarnego będącego podsumowaniem projektu ,,Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia  Polska’’ realizowanego przez Europejski Fundusz Rzowoju Polskiej wsi i Slow Food Polska.
Ideą projektu realizowanego w ramach promocji Wspólnej Polityki rolnej jest pokazanie uczniom szkół gastronomicznym – przyszłym kreatorom polskiej sztuki kulinarnej jak można i jak należy wykorzystywać w restauracjach, regionalne, lokalne i sezonowe produkty, tak by na ich bazie oraz w nawiązaniu do polskiej kuchni tradycyjnej  tworzyć dania nowoczesnej kuchni polskiej. Celem projektu jest także podkreślenie roli lokalnych producentów nie tylko w wytwarzaniu znakomitych, często niedocenionych produktów, ale także w zachowaniu coraz bardziej unikalnego charakteru polskiej wsi.
Jak udało się nam dowiedzieć podczas finału konkursu kulinarnego 10 wybranych 2 – osobowych zespołów , spośród uczestników projektu  przygotuje dania na bazie  tradycyjnych, dla danego regionu produktów.
Zmaganiom kucharzy towarzyszyć będzie miedzy innymi współorganizowany przez Polska izbę Produkty Regionalnego i Lokalnego kiermasz produktów regionalnych , warsztaty kulinarne dla dzieci oraz występy zespołów muzycznych.


POWIĄZANE

Miód coraz rzadziej kojarzony jest wyłącznie z tradycją i domową spiżarnią. Staj...

Raporty PPR – Analiza Polityczna Ursula von der Leyen na zakręcie historii? Głos...

„Raporty PPR – AgroEksport: Rosja 2024/25"  W lipcu 2025 roku obserwujemy wyraźn...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę