A_BIO_AGRO_950

Trzeba poprawić jakość

2 lipca 2002

Niełatwo będzie polskiemu przemysłowi spożywczemu dogonić Unię jeśli chodzi o jakość produktów. Najdalsze od spełnienia unijnych standardów jest przetwórstwo mięsa, spore zastrzeżenia budzi też cukrownictwo. Jedynie piwowarstwo i wytwórczość koncentratów spełniają normy europejskie.

Polski przemysł cukrowniczy stracił w ciągu ostatnich czterech lat zarówno czas jak i kapitał. Cukrownie dążąc do osiągnięcia jak największych limitów, pracowały nad zwiększeniem mocy przerobowych, a nie inwestowały w elementy zmniejszające koszty produkcji. Przez to działanie możemy dzisiaj produkować 3 mln ton cukru, podczas gdy zapotrzebowanie wynosi 1,5 mln ton. 

Ogólnie, w latach 1999-2000 wydatki na rozwój i unowocześnienie przemysłu spożywczego wyniosły około 12 mld USD. Kwota ta w prawie 70% została przeznaczona na zakup maszyn i urządzeń technicznych. Jak wynika z raportu Polskiej Federacji Producentów Żywności, najszybciej rozwijała się produkcja żywności wieloskładnikowej tj. poddawanej wtórnemu przetworzeniu. W minionym dziesięcioleciu jej produkcja wzrosła 2,5-krotnie. Najgorzej natomiast jest w sektorze przetwórstwa mięsnego. Dostosowanie jakości produkowanych przez tą branżę przetworów do norm unijnych będzie wymagało zarówno czasu jak i nakładów finansowych.


POWIĄZANE

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...

Specjalistka ds. żywienia mówi o szkodliwych mitach dietetycznych  Dieta bezglut...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę