Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Tylko 2 tygodnie na ropoczęcie wdrażania systemu HACCP

19 kwietnia 2004

Już za 2 tygodnie każdy producent i sprzedawca żywności będzie musiał udowodnić że rozpoczął wdrażanie systemu HACCP, czyli systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. Tylko w Szczecinie jest ponad 3 tysiące firm, które muszą się dostosować do unijnych przepisów. Choć czasu jest niewiele, jest szansa że zdążą wszystkie - wystarczy bowiem opracować plan walki z gryzoniami i owadami, a to większość zakładów produkujących żywność robi już przecież od lat.

Wprowadzenie systemu HACCP nie jest łatwe. Szkolenie trwa od czterech do dziesięciu miesięcy i muszą go przejść wszyscy pracownicy firmy. Poza tym, aby spełnić warunki HACCP-u wiele przedsiębiorstw musi przejść gruntowną modernizację. To oznacza koszty i to niemałe, bo minimum kilkadziesiąt tysięcy złotych, a w dużych zakładach takich jak np. szczeciński Agryf - nawet kilkaset tysięcy Dlatego wiele małych firm, mimo iż deklaruje chęć wprowadzenia systemu, to chce ten proces rozłożyć na lata. Jest to zgodne z prawem, bo choć wiadomo, że każdy przedsiębiorca powinien jak najszybciej rozpocząć wdrażanie systemu, nikt nie wie - co dalej. Dlatego wielu przedsiębiorców na razie robi tylko to co musi, a co nie pociąga za sobą dużych kosztów. Np. wprowadza system walki z gryzoniami i szkodnikami. Koszt takiej inwestycji nie przekracza tysiąca złotych.


POWIĄZANE

Dzierżawy państwowej ziemi: od lat ten sam scenariusz. Nowy minister, stare obie...

21 sierpnia Komisja Europejska opublikowała wspólne oświadczenie w sprawie ram p...

Sztuczna inteligencja już teraz towarzyszy nam na każdym kroku: od wyszukiwarek ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę