Biogaz_III Forum 2025

UE: mniej mrożonek. Ale Polska produkuje dużo

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA podała, że Profel (Europejskie Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw) zaprezentował najnowsze dane za rok 2010 dotyczące unijnej produkcji warzyw mrożonych. Jak z nich wynika, w sumie w roku 2010 wszystkie kraje unijne wyprodukowały 2,995 mln ton warzyw mrożonych wobec 3,349 mln ton rok wcześniej.

Przy czym w wyliczeniach nie uwzględniono dość znaczących pozycji produktowych jakim są mrożone ziemniaki (w tym również frytki), pomidory czy kukurydza słodka.

Tak więc z wyłączeniem powyżej wspomnianych produktów, największe ilości w omawianym, 2010 roku warzyw wyprodukowano w Belgii i Luksemburgu - razem była to wielkość ponad 915,0 tys. ton. Na drugim miejscu znalazła się Polska z wynikiem podanym przez Profel na poziomie 428, tys. ton oraz kolejno Hiszpania - 408,0 tys. ton czy Francja - niecałe 385,0 tys. ton.



POWIĄZANE

Nowoczesne gospodarstwa mleczne stawiają na efektywność i automatyzację. Jednym ...

Obowiązujące od początku 2025 roku nowe przepisy dotyczące podatku od nieruchomo...

Nie ma smaku bardziej letniego niż miód. Wystarczy odkręcić słoik, by poczuć zap...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę