A_BIO_AGRO_950

UE - redukcja zużycia sztucznych nawozów

5 lutego 2004

Regulacje wprowadzone przez Unię Europejską miały spowodować zmniejszenie zużycia pestycydów w produkcji rolniczej.

Jednak najnowsze badania przeprowadzone przez Fińską Agencję Żywności nie pozostawiają złudzeń - ilość szkodliwych związków w sprzedawanych warzywach, owocach a także produktach przetworzonych wciąż jest wysoka. Bardziej ekologiczne oraz przyjazne środowisku i konsumentom rolnictwo, to cel zmian w unijnych przepisach.

Kraje Piętnastki zobowiązane są do redukcji użycia sztucznych nawozów w produkcji rolniczej. Jednak mimo licznych dyrektyw, problem z zanieczyszczeniem żywności pestycydami wciąż jest duży. Fińscy naukowcy przebadali blisko 2,5 tys. próbek warzyw, owoców i przetworzonych produktów. Ponad połowa nie spełniała norm. To wynik tak samo zły, jak w poprzednich latach- mówią specjaliści.


POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę