OPOLAGRA_2025

UE - redukcja zużycia sztucznych nawozów

5 lutego 2004

Regulacje wprowadzone przez Unię Europejską miały spowodować zmniejszenie zużycia pestycydów w produkcji rolniczej.

Jednak najnowsze badania przeprowadzone przez Fińską Agencję Żywności nie pozostawiają złudzeń - ilość szkodliwych związków w sprzedawanych warzywach, owocach a także produktach przetworzonych wciąż jest wysoka. Bardziej ekologiczne oraz przyjazne środowisku i konsumentom rolnictwo, to cel zmian w unijnych przepisach.

Kraje Piętnastki zobowiązane są do redukcji użycia sztucznych nawozów w produkcji rolniczej. Jednak mimo licznych dyrektyw, problem z zanieczyszczeniem żywności pestycydami wciąż jest duży. Fińscy naukowcy przebadali blisko 2,5 tys. próbek warzyw, owoców i przetworzonych produktów. Ponad połowa nie spełniała norm. To wynik tak samo zły, jak w poprzednich latach- mówią specjaliści.


POWIĄZANE

Związek Polskich Przetwórców Mleka (ZPPM) pozytywnie ocenia rezultaty polskiej p...

Raport zrównoważonego rozwoju firmy Tetra Pak za rok 2024 potwierdza redukcję em...

Od samego początku okresu powyborczego trwają wymiany kadr w spólkach skarbu pań...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę