A_BIO_AGRO_950

UE: słabo plonowała fasola i groszek

3 listopada 2012
Bank Gospodarki Żywnościowej, na podstawie informacji Europejskiego Stowarzyszenia Przetwórców Owoców i Warzyw (PROFEL) podał, że producenci przetworów warzywnych w wielu krajach europejskich wskazują na mniejszą podaż niektórych warzyw do przetwórstwa.
Zbiory groszku w Wielkiej Brytanii, czyli w regionie o największej koncentracji jego produkcji w Europie, będą aż o 35 proc. niższe niż oczekiwano. Zbiory w Belgii, Holandii czy też Francji (również istotnych obszarów dla produkcji tego warzywa) mają być natomiast o 5-10% niższe od prognozowanych wcześniej.
Mniejsze niż oczekiwano mają być również zbiory fasoli w Belgii czy też Wielkiej Brytanii - o 20-25 proc., natomiast we Francji i Holandii z powodu niższych plonów - o 10-15 proc.

Braki w podaży tych warzyw mogą odbić się również negatywnie na wielkości produkcji mrożonek z tych warzyw, a to z kolei na wzrostach ich cen. Wzrosty te można było obserwować również na przestrzeni ostatniego roku. Zgodnie z danymi Foodnews, ceny mrożonego groszku i fasolki na rynku europejskim zwiększyły się w relacji rok do roku o około 0,10 euro/kg i kształtują się obecnie (29.10) na poziomie odpowiednio 0,75 i 0,60 euro/kg.



POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę