OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Ukraina wyprodukuje mniej cukru

3 grudnia 2015
FAMMU/FAPA podaje, że ukraińskie ministerstwo rolnictwa szacuje, że produkcja cukru w 2013 roku spadnie o 1/3 do zaledwie 1,5 mln ton. Główną przyczyną tak dużej redukcji jest zmniejszenie areału buraków cukrowych aż o 36 proc. z 450 do 290 tys. ha.
W poprzednich dwóch latach produkcja cukru na Ukrainie przekraczała 2,2 mln ton, a konsumpcja wynosi rocznie około 1,8-2,0 mln ton. Nadprodukcja doprowadziła do wzrostu zapasów, które we wrześniu 2013 roku szacowane są na przynajmniej 800 tys. ton. Droga energia, przestarzałe technologie i sprzęt sprawiają, że produkcja cukru z buraków cukrowych na Ukrainie jest droga.
Eksport jest zatem niekonkurencyjny i trudno zbyć nadwyżki. Spadające ceny cukru (za sprawą wysokiej krajowej podaży i taniejącego importu) sprawiły, że uprawa buraków cukrowych stała się nieatrakcyjna. Stąd też tak duża redukcja areału.



POWIĄZANE

Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych wzięła udział w webinarium zor...

Dieta sportowca – nieocenione wsparcie dla aktywnych dzieci - mleko jako kluczow...

W ciągu pierwszych 100 dni administracji Trumpa sekretarz rolnictwa USA Brooke R...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę