A_TSW_2026_950

Ustabilizował się indeks cen żywności

5 stycznia 2016
Indeks cen żywności na świecie w styczniu spadł o 1,43 proc. w ujęciu rocznym, a w ujęciu miesięcznym nie zmienił się - podała w czwartek na stronie internetowej Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO).
Jak podała FAO, indeks cen żywności na świecie w styczniu 2013 r. wyniósł 209,8 pkt., wobec 209,8 pkt. w poprzednim miesiącu po rewizji w górę o 0,5 pkt. i wobec 212,8 pkt. w styczniu 2012 r.
"Po trzech miesiącach spadków, w styczniu indeks się ustabilizował, gdyż odbicie cen tłuszczów i olei zrównoważyło spadki cen zbóż i cukru. Ceny nabiału i mięs generalnie były stabilne" - napisano w komentarzu.
Indeks cen żywności (Food Price Index) to średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-04.



POWIĄZANE

18.12.2025 r., w godzinach porannych w Brukseli, odbyło się spotkanie przed szcz...

Europa musi teraz odpowiedzieć Bruksela była dziś świadkiem wydarzenia bez prece...

Polski biznes jest pełen obaw o przyszłość i nie są to bynajmniej irracjonalne l...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę