biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Ustabilizował się indeks cen żywności

5 stycznia 2016
Indeks cen żywności na świecie w styczniu spadł o 1,43 proc. w ujęciu rocznym, a w ujęciu miesięcznym nie zmienił się - podała w czwartek na stronie internetowej Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO).
Jak podała FAO, indeks cen żywności na świecie w styczniu 2013 r. wyniósł 209,8 pkt., wobec 209,8 pkt. w poprzednim miesiącu po rewizji w górę o 0,5 pkt. i wobec 212,8 pkt. w styczniu 2012 r.
"Po trzech miesiącach spadków, w styczniu indeks się ustabilizował, gdyż odbicie cen tłuszczów i olei zrównoważyło spadki cen zbóż i cukru. Ceny nabiału i mięs generalnie były stabilne" - napisano w komentarzu.
Indeks cen żywności (Food Price Index) to średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-04.



POWIĄZANE

Pierwsza mapa drogowa dotycząca kredytów przyrodniczych – ale dokąd zmierzamy? B...

Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych podkreśla konieczność traktowa...

Obecnie zastrzeżonych jest ponad 6,5 mln numerów PESEL. Jak podkreślają znawcy t...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę