A_BIO_AGRO_950

W 2013 r. produkcja drobiu wzrośnie o 6,5 proc., w 2014 - nawet o 7,5 proc.

3 grudnia 2015
Produkcja mięsa drobiowego w 2013 r. wzrośnie o 6,5 proc. wobec 2012 r. i wyniesie 1 mln 685 tys. ton - prognozuje w raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W 2014 r. produkcja drobiu wzrośnie o kolejne 7-7,5 proc.

"W drugiej połowie roku przewiduje się przyspieszenie tempa wzrostu produkcji mięsa drobiu do ok. 7 proc. Dynamika eksportu nieznacznie wzrośnie w relacji do drugiego półrocza 2012 roku, a import będzie o 12 proc. mniejszy. Podaż na rynku krajowym zwiększy się o 5 proc." - napisano w raporcie IERiGŻ.
"Według bieżących prognoz, produkcja mięsa drobiowego w całym 2013 roku wzrośnie do 1685 tys. ton, tj. o 6,5 proc. w porównaniu z poprzednim rokiem. Import będzie prawdopodobnie o 7 proc. mniejszy, a eksport o ok. 10 proc. większy niż w 2012 roku" - dodano.
Analitycy Instytutu prognozują, że w 2014 roku tempo wzrostu produkcji mięsa drobiowego będzie prawdopodobnie wyższe niż w 2013 r. i wyniesie 7-7,5 proc.
"W pierwszej połowie przyszłego roku produkcja wzrośnie do ok. 850 tys. ton, tzn. będzie o ponad 7 proc. większa niż w analogicznym okresie br. Eksport może być większy o ponad 11 proc., a import o ok. 10 proc." - napisano.
"Na zużycie w kraju pozostanie o 5,5 proc. więcej mięsa drobiowego niż w pierwszym półroczu br. Przy prognozowanym wzroście popytu krajowego o ok. 2 proc., stanowić to będzie czynnik ograniczający dynamikę wzrostu cen na rynku drobiu w 2014 roku" - dodano.
Zdaniem IERiGŻ bilansowe spożycie mięsa drobiowego zwiększy się w 2013 roku o 3,4 proc. wobec 4,4-procentowego wzrostu w 2012 roku.
"Słabsza dynamika konsumpcji drobiu utrzyma się prawdopodobnie także w pierwszym półroczu 2014 roku" - napisano.
"Mimo więc relatywnie korzystnych cen detalicznych drobiu względem mięsa czerwonego, wystąpiła wyraźna bariera popytowa, która będzie ograniczać tempo wzrostu cen w horyzoncie prognozy. Przewiduje się więc spowolnienie dynamiki rozwoju cen detalicznych mięsa drobiowego w drugiej połowie br. i w roku 2014. To z kolei może przyczynić się do niewielkiego pobudzenia konsumpcji drobiu w gospodarstwach domowych" - dodano.



POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę