A_TSW_2026_950

W marcu spadł indeks cen żywności na świecie

5 stycznia 2016
Indeks cen żywności na świecie w marcu 2011 r. spadł o 2,9 proc. - podaje PAP, na podstawie informacji Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

Jak podaje PAP, w marcu tego roku indeks cen żywności wyniósł 230 pkt., wobec 237 pkt. w lutym 2011 r. W ciągu roku indeks wzrósł o 61,5 pkt, czyli o 37 proc.
Z danych FAO wynika, że w marcu tego roku spadł indeks cen zboża, tłuszczów i olejów oraz cukru, wzrósł natomiast indeks cen mięsa i nabiału.
W marcu indeks mięsa znajdował się na poziomie 168,6, nabiału na poziomie 234,4, zboża 251,9, tłuszczów i olejów 259,9, a cukru 372,3.
Miesiąc wcześniej indeksy tych produktów wynosiły odpowiednio: mięsa 167,9, nabiału 230, zboża 258,6, tłuszczów i olejów 279,3 oraz cukru 418,2.
Indeks cen żywności (Food Price Index) to średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olei i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-04.



POWIĄZANE

W porozumieniu z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW) Bank Gospodarstwa...

Bruksela, 10 grudnia 2025 r. – Europejscy rolnicy, spółdzielnie, przetwórcy żywn...

Waszyngton, D.C., 10 grudnia 2025 r. – Sekretarz Rolnictwa USA Brooke L. Rollins...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę