Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Wapnowanie gleb w gospodarstwach ekologicznych

2 października 2007
Zakwaszenie gleb jest jednym z głównych problemów polskiego rolnictwa. W skali kraju mamy ponad 50% powierzchni użytków rolnych wymagających wapnowania. Wynika to głównie z przyczyn naturalnych. Większość naszych gleb została wytworzona ze skał pozbawionych węglanu wapnia. Dominują gleby lekkie, podatne na wymywanie wapnia i magnezu przez wody opadowe. Do zakwaszenia gleb przyczynia się także stosownie  nawozów mineralnych.
Odczyn gleby decyduje o rozpuszczalności składników pokarmowych  i ich pobieraniu przez rośliny. W środowisku kwaśnym składniki pokarmowe  przechodzą w formy trudno- lub niedostępne dla roślin.
Uregulowany odczyn gleby ma szczególne znaczenie w gospodarstwach ekologicznych, gdzie głównym źródłem składników pokarmowych dla roślin są zasoby glebowe, a tylko w szczególnych przypadkach dopuszcza się stosownie nawozów mineralnych pochodzenia naturalnego o powolnym działaniu (kainit, kizeryt, mączka fosforytowa). Na glebach kwaśnych pobieranie składników pokarmowych z gleby jest utrudnione, czego skutkiem jest oczywiście  słabsze plonowanie roślin.
W rolnictwie ekologicznym nadrzędnym celem jest dobra jakość uzyskiwanych plonów. Również w tym aspekcie odczyn gleby odgrywa ważną rolę. W środowisku kwaśnym zwiększa się rozpuszczalność metali ciężkich, co prowadzi do ich nadmiernego pobierania i akumulacji w produktach roślinnych. Objawy toksyczności  glinu na liściu jęczmienia rosnącego na  glebie o pH 4.2 widoczne są na rysunku (liść dolny).

    Podstawowym warunkiem uzyskiwania wysokich  plonów o dobrej jakości jest zatem  uregulowany odczyn gleby. Potrzeby wapnowania gleb ocenia się na podstawie wskaźnika  pH. Jego wartość dla prawidłowego wzrostu i plonowania roślin nie powinna być niższa niż 5.6 (dolna granica odczynu lekko kwaśnego). Gleby o niższym pH powinny być wapnowane.
    W gospodarstwach ekologicznych do odkwaszania gleb można stosować wyłącznie wapno węglanowe. Wynika to z obowiązującej w rolnictwie ekologicznym zasady  zachowania równowagi chemicznej i biologicznej w glebie, a więc wykluczającej stosowanie jakichkolwiek środków i substancji o szybkim, gwałtownym działaniu.
    Wapno węglanowe działa wolniej od wapna tlenkowego. Pełnego efektu odkwaszającego w przypadku wapna węglanowego można oczekiwać w trzecim roku po zastosowaniu. Rozpoczynając proces  przestawiania gospodarstwa na produkcję ekologiczną warto wykonać badanie gleby i jeśli jest taka potrzeba jak najszybciej przeprowadzić zabieg wapnowania. W  momencie uzyskania certyfikatu ekologicznego (po dwuletnim okresie przestawiania) gleba powinna być  odkwaszona. Badania odczynu można wykonać w okręgowej stacji chemiczno-rolniczej lub innym laboratorium.
Dawki wapna nawozowego w rolnictwie ekologicznym nie powinny przekraczać 2 t CaO na glebach lżejszych i 3 t CaO na 1 ha na glebach cięższych.
W certyfikowanych gospodarstwach można stosować wyłącznie nawozy i środki poprawiające właściwości gleby zakwalifikowane do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Wykaz nawozów dopuszczonych do stosowania w gospodarstwach ekologicznych można znaleźć na stronie internetowej IUNG – PIB w Puławach .
W tabeli podano dawki wapna w gospodarstwach ekologicznych w zależności od odczynu i kategorii agronomicznej gleby. Należy oczekiwać, że po ich zastosowaniu odczyn gleby wzrośnie do wymaganego poziomu pH 5.6.
Zalecane dawki wapna w gospodarstwach ekologicznych


 
Wapnowanie najlepiej wykonać jak najwcześniej po zbiorze przedplonu, tak aby wapno było możliwie najdokładniej wymieszane z glebą w trakcie zabiegów uprawy roli.
W rolnictwie ekologicznym nie stosuje się mineralnych nawozów azotowych,  które wykazują działanie zakwaszające, dlatego przypuszczalnie że proces zakwaszania gleb w tego rodzaju gospodarstwach jest powolniejszy niż w gospodarstwach konwencjonalnych. Nie może być jednak całkowicie wyeliminowany ze względu na zachodzące stale procesy wymywania wapnia i magnezu przez wody opadowe. Dlatego potrzebna jest systematyczna (co 4-5 lat) kontrola odczynu gleby. W przypadku obniżenia poziomu pH zabieg wapnowania powinien być powtórzony.

POWIĄZANE

Krajowa Grupa Spożywcza S.A. inwestuje w nowoczesne technologie i proekologiczne...

Unia Europejska stoi w obliczu strukturalnego kryzysu zadłużenia. Prawie połowa ...

Zmniejszenie funduszy na rolnictwo, ograniczenie suwerenności poszczególnych kra...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę