Biogaz_III Forum 2025

Warmia i Mazury zapraszają na buraczany miód.

15 marca 2007
 Smaczną wizytówką wojewodztwa warmińsko – mazurskiego jest syrop buraczany Jana Ostrowskiego z Łąkarza. Jest to pierwszy produkt w regionie, który może szczycić się licencją ,,Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle’’. Jan Ostrowski , rolnik i wielki miłośnik swego regionu w poszukiwaniu receptury soku udał się do starszych gospodyń zbierając ,,babcine’’ przepisy na sporządzanie syropu z buraka cukrowego. Inspiracją do produkcji syropu buraczanego dla Ostrowskiego stała się tzw. praska czyli wyciskarka do soku z buraków cukrowych , która znajduje się wśród eksponatów załozonego przez niego Muzeum Lokalnego w Łąkarzu.


Syrop z buraka  jest bardzo zdrowy bowiem zawiera witaminy B i C, mikro i makro elementy oraz wapń, żelazo, potas, magnez, kobalt i kwas foliowy. Aby powstał syrop najpierw jak informuje Ostrowski obieramy buraki i kroimy, potem zagotowujemy. Nastepnie wysiskamy sok i dość długo go gotujemy do uzyskania konsystencji syropu, który winien być klarowny i odpowiednio zabarwiony. Pychota.

POWIĄZANE

Krajowa Rada Izb Rolniczych ostro reaguje na działania KOWR: domaga się wstrzyma...

Strategiczne partnerstwo Uzbekistanu i Grupy X5 – nowa era w eksporcie produktów...

Wnioski po 15. Forum Rynku Nieruchomości   Rynek nieruchomości w Polsce pozostaj...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę