biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Wątroby dorszy bałtyckich niebezpieczne dla konsumentów

5 stycznia 2016
Wątroby dorszy bałtyckich są do tego stopnia nasycone substancjami toksycznymi, że nie powinno się ich spożywać - poinformowało w środę krajowe ministerstwo rolnictwa Meklemburgii-Pomorza Przedniego.

Według niego we wszystkich 21 zbadanych próbkach tkanki wątrobowej dorszy z Bałtyku poziom zawartości dioksyn, furanów i polichlorowanych bifenyli (PCB) przewyższał ustalony przez Unię Europejską dopuszczalny poziom.

Szef resortu Till Backhaus powiedział, że zawiadomiono o tym wszystkie meklemburskie przedsiębiorstwa, zajmujące się przetwórstwem ryb oraz firmy handlowe. Z mocy prawa wątroby dorszy bałtyckich mają zamkniętą drogę na rynek, a sprzedawane wątroby dorszy atlantyckich nie budzą zastrzeżeń zdrowotnych - dodał minister.

Dioksyny i furany trafiają do ludzkiego organizmu głównie drogą spożywania tłuszczów zwierzęcych. Kumulują się w tkance tłuszczowej i wątrobie, a ich wydalanie jest bardzo powolne. Podejrzewa się, że mają działanie rakotwórcze.



POWIĄZANE

Spółdzielnia Mleczarska Ryki od lat produkuje sery dojrzewające bez chlorku wapn...

Deregulacja - rzadko które słowo zrobiło taką karierę w ostatnich miesiącach. Je...

Raport WEI wzywa do redefinicji polskiej polityki zdrowotnej   Warsaw Enterprise...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę