biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Wędzenie wędlin od września na nowych zasadach

5 stycznia 2016
We wrześniu wejdą w życie rygorystyczne normy dotyczące zawartości substancji smolistych w produktach spożywczych - przypomina Dziennik Gazeta Prawna. Dla producentów mięsa oznacza to jedno: dodatkowe obowiązki i wydatki.
Od 1 września zacznie obowiązywać rozporządzenie unijne z 19 sierpnia 2011 r. Najwyższy dopuszczalny poziom wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w środkach spożywczych nie może być większy niż 12 mikrogramów na kilogram wędzonego mięsa lub przetworów; obecnie wynosi on 30 mikrogramów na 1 kg.
Zaostrzeniu ulega też norma dotycząca poziomu benzo(a)pirenu, która zostaje obniżona z 5 do 2 mikrogramów na 1 kg. Producenci wędlin mają więc siedem miesięcy na przebadanie produktów i dostosowanie technologii, by wytwarzać je zgodnie z unijnymi wytycznymi.
Więcej w Dzienniku Gazecie Prawnej


POWIĄZANE

Raport ekspercki dla PPR.pl Opracowanie na podstawie raportu USDA „Spanish Dried...

Europejskie organizacje rolnicze biją na alarm — nowe koncesje handlowe dla Ukra...

W Parlamencie Europejskim w czwartek 10 lipca odbędzie się głosowanie o wotum ni...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę