aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Więcej indyków na eksport

10 listopada 2011
Bank Gospodarki Żywnościowej podaje w cotygodniowym biuletynie, że w bieżącym roku rośnie dosyć szybko eksport większości gatunków mięsa z Polski. Mięso indycze nie jest wyjątkiem.
Jak wynika z analizy wstępnych danych Eurostatu w pierwszych siedmiu miesiącach tego roku polscy producenci sprzedali za granicę 57 tys. t mięsa i podrobów z indyków. Jest to wynik o 11 proc. lepszy niż w tym samym okresie przed rokiem, kiedy eksport wyniósł 51 tys. ton. Warto wspomnieć, że ogólnie eksport mięsa i podrobów z drobiu rośnie w wolniejszym tempie 7 proc.
W strukturze eksportu przeważają chłodzone elementy bez kości. Stosunkowo duże znaczenie mają również mrożone elementy bez kości oraz chłodzone piersi z kością. W sprzedaży na rynki poza UE w zasadzie prawie całość stanowią elementy i podroby mrożone. Mają one jednak małe znaczenie, gdyż około 90 proc. towaru lokowane jest na rynkach pozostałych krajów UE, gdzie zdecydowanie przeważają elementy chłodzone.
Mięso indycze ma stosunkowo duże znaczenie w strukturze eksportu mięsa drobiowego. Stanowi ono prawie jedną czwartą wielkości sprzedaży za granicę, podczas gdy udział mięsa indyczego w całości produkcji mięsa drobiowego stanowi tylko około 15 proc.



POWIĄZANE

Już za moment rozpocznie się długo wyczekiwany gorący sezon wakacyjny. Z pomocą ...

Nieustannie pojawiają się nowe informacje o przypadkach, w których oszuści wykor...

Wiele osób posiadających rezydencję podatkową Abu Zabi, Dubaju czy innego emirat...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę