A_BIO_AGRO_950

Większe uboje trzody chlewnej

5 stycznia 2016
Bank Gospodarki Żywnościowej na podstawie danych  z Komisji Europejskiej podaje, że uboje trzody chlewnej w UE w pierwszych czterech miesiącach bieżącego roku były o 1,6 proc. wyższe niż w tym samym okresie przed rokiem. Mimo bardzo wysokich cen pasz, na skutek opóźnień występujących na tym rynku, produkcja trzody wciąż jest stosunkowo wysoka.
Natomiast widać już jej wyraźne spowolnienie. W kwietniu roczna dynamika ubojów spowolniła i wyniosła już tylko 0,5 proc. Był to mniejszy wzrost niż oczekiwano.
Jednak generalna tendencja jest zgodna z wcześniejszymi przewidywaniami. Komisja nadal utrzymuje prognozę mówiącą o spowolnieniu rocznej dynamiki produkcji do 0,1 proc. w III kwartale br. i spadku produkcji w relacji rocznej o 0,3 proc. w IV kwartale bieżącego roku.



POWIĄZANE

Małgorzata Bojańczyk, Dyrektor Generalna Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin...

W Światowy Dzień Gleby doceniamy ten żywy ekosystem, który wspiera i chroni nasz...

Nowe badanie PAN Europe (Pesticide Action Network) ujawnia wysoki poziom toksycz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę