A_BIO_AGRO_950

Wieprzowe ... zajączki

6 listopada 2002

Pewien rzeźnik z Duerroehrsdorf niedaleko Drezna w Niemczech zastanawiał się, co zrobić, aby zwiększyć sprzedaż przetworów mięsnych i wędlin, a przy tym nieźle zarobić. Wpadł na pomysł, aby w okresie świątecznym sprzedawać salami w kształcie zajęcy.

Kształt kiełbasek może być trochę mylący, bo nie są one robione z zajęczego mięsa ale... z wieprzowiny. Wieprzowina jest mielona z dodatkiem tłuszczu i przypraw. Później tak sporządzoną masą wypełnia "w zajęcze kształty".

Z półtorej tony mielonki można zrobić aż 3,5 tys. nadziewanych mięsem zajączków. Po pięciu dniach dojrzewania i suszenia nietypowe salami nadaje się do konsumpcji.

Jak się okazało producent trafił w gusta klientów, a wymyślne kiełbaski sprzedają się niczym świeże bułeczki. A i cena nie jest zbyt wygórowana. Taki mięsny zajączek kosztuje 5 euro – czyli niewiele ponad 20 zł. Pan Werner Schulz już dziś myśli o Bożym Narodzeniu i mikołajkowym salami.


POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę