OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Wieprzowe ... zajączki

6 listopada 2002

Pewien rzeźnik z Duerroehrsdorf niedaleko Drezna w Niemczech zastanawiał się, co zrobić, aby zwiększyć sprzedaż przetworów mięsnych i wędlin, a przy tym nieźle zarobić. Wpadł na pomysł, aby w okresie świątecznym sprzedawać salami w kształcie zajęcy.

Kształt kiełbasek może być trochę mylący, bo nie są one robione z zajęczego mięsa ale... z wieprzowiny. Wieprzowina jest mielona z dodatkiem tłuszczu i przypraw. Później tak sporządzoną masą wypełnia "w zajęcze kształty".

Z półtorej tony mielonki można zrobić aż 3,5 tys. nadziewanych mięsem zajączków. Po pięciu dniach dojrzewania i suszenia nietypowe salami nadaje się do konsumpcji.

Jak się okazało producent trafił w gusta klientów, a wymyślne kiełbaski sprzedają się niczym świeże bułeczki. A i cena nie jest zbyt wygórowana. Taki mięsny zajączek kosztuje 5 euro – czyli niewiele ponad 20 zł. Pan Werner Schulz już dziś myśli o Bożym Narodzeniu i mikołajkowym salami.


POWIĄZANE

Związek Pracodawców Transport i Logistyka Polska (TLP) alarmuje: Bruksela finali...

Konsumenci zwracają większą uwagę na jakość i pochodzenie owoców i warzyw, chętn...

Z najnowszego komunikatu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi opublikowanym w PA...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę