Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Wino coraz lepsze

13 lutego 2007

Trudno doszukać się pozytywów w zjawisku efektu cieplarnianego. Jednak, jak twierdzą naukowcy z Florencji, wzrost średnich temperatur, korzystnie wpływa na wielkość i jakość produkcji winogron.

Włoska prasa donosi, że tak dobrych roczników najsłynniejszych południowych win nie było już dawno. Wpływa na to cieplejszy i słoneczny klimat. Szczególnie dobre są szczepy czerwonych winogron hodowanych w Toskanii.

Jednak dobra passa może szybko się skończyć, gdy wraz ze wzrostem temperatury przyjdzie kolejna susza. Wówczas plantacje w południowych krajach zostaną spustoszone. Ale eksperci podkreślają, że ocieplenie, to również szansa dla producentów z krajów o chłodniejszym, niż Włoski, klimacie.


POWIĄZANE

W Pałacu Prezydenckim odbyło się spotkanie ponad 50 przedstawicieli środowisk ro...

W dniu 1 października obchodzimy ŚWIATOWY DZIEŃ KAKAO. Jest to dobry czas na chw...

Drugi pomiar Barometru AI, przygotowany przez EFL, potwierdza rosnące znaczenie ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę