aaa_TSW_2023
CTR_2023

Wino coraz lepsze

13 lutego 2007

Trudno doszukać się pozytywów w zjawisku efektu cieplarnianego. Jednak, jak twierdzą naukowcy z Florencji, wzrost średnich temperatur, korzystnie wpływa na wielkość i jakość produkcji winogron.

Włoska prasa donosi, że tak dobrych roczników najsłynniejszych południowych win nie było już dawno. Wpływa na to cieplejszy i słoneczny klimat. Szczególnie dobre są szczepy czerwonych winogron hodowanych w Toskanii.

Jednak dobra passa może szybko się skończyć, gdy wraz ze wzrostem temperatury przyjdzie kolejna susza. Wówczas plantacje w południowych krajach zostaną spustoszone. Ale eksperci podkreślają, że ocieplenie, to również szansa dla producentów z krajów o chłodniejszym, niż Włoski, klimacie.


POWIĄZANE

To wyjątkowe wydarzenie i idealna okazja, by rozprawić się z “rybimi” mitami, po...

Polska umacnia swoją pozycję europejskiego lidera w produkcji mięsa drobiowego! ...

Naukowcy z Wydziału Biologii UW planują udostępniać rolnikom, hodowcom roślin i ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę