Biogaz_III Forum 2025

Wizyta w Paryżu

2 marca 2010
Minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki przebywał w dniach 25-27 lutego br. w Paryżu, gdzie uczestniczył w spotkaniu ministerialnym Komitetu ds. Rolnictwa OECD (25-26.02.) oraz w uroczystym otwarciu „Międzynarodowego salonu rolniczego”.

W posiedzeniu Komitetu ds. Rolnictwa OECD na szczeblu ministrów, które odbyło się po dwunastoletniej przerwie, uczestniczyli przedstawiciele 40 krajów i 5 organizacji międzynarodowych. 23 państwa były reprezentowane przez ministrów rolnictwa.
Tematem przewodnim była polityka rolna i żywnościowa na rzecz stabilnej przyszłości: odpowiedź na globalne wyzwania i możliwości.Formuła spotkania została tak dobrana, by umożliwić ministrom swobodną dyskusję celem wypracowania stanowisk dających podstawę do dalszych prac organizacji. Próbowano odpowiedzieć: jakie możliwości mają kraje OECD, jak mogą pracować na rzecz krajów rozwijających się, jaka jest rola OECD w przygotowywaniu długookresowych analiz. W jakim stopniu system wyżywienia i rolnictwa przygotowany jest, by sprostać potrzebom szybko zmieniającego się świata? Jakie są główne zagadnienia, które będą przykuwały uwagę polityków na arenie krajowej i międzynarodowej w nadchodzących 20 latach? Jaka powinna być polityka, która pozwoli właściwie odpowiedzieć na przewidywane możliwości i wyzwania? W jaki sposób OECD mogłoby pomóc rządom w ulepszaniu polityki w perspektywie krótko-, średnio- i długoterminowej?
W dyskusji kilkakrotnie zabrał głos minister Marek Sawicki. Przedstawił główne zagrożenia dla unijnego i światowego rolnictwa, zaznaczając, iż na świecie powinna być produkowana odpowiednia ilość żywności, w szczególności nie powinna być ona ograniczana i hamowana w regionach, gdzie jest możliwa. Jednocześnie zaznaczył, że produkcja żywności powinna być opłacalna dla każdego ogniwa łańcucha żywnościowego. Po ostatnim kryzysie w Europie zostały poniesione straty przez dostawców surowca. W związku z tym, należałoby określić kształt nowej polityki w tym zakresie, a także zastanowić się nad przygotowaniem bardzo dogłębnych i wiarygodnych analiz dot. m.in. fluktuacji cen, zmian klimatycznych i ich wpływu na produkcję żywności.
W podsumowaniu dokonanym przez dwóch współprzewodniczących znalazły się wnioski i uwagi wskazujące zarówno zgodność poglądów w większości spraw, jak i rozbieżności w podejściu poszczególnych krajów do niektórych tematów.


POWIĄZANE

Nowoczesne gospodarstwa mleczne stawiają na efektywność i automatyzację. Jednym ...

Obowiązujące od początku 2025 roku nowe przepisy dotyczące podatku od nieruchomo...

Nie ma smaku bardziej letniego niż miód. Wystarczy odkręcić słoik, by poczuć zap...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę